Alle 15-vuotiaiden "pärinät" saatava loppumaan – Lapsiasiavaltuutettu: vastuu on nyt S-ryhmällä, Lidlillä ja Keskolla

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on lähettänyt S-ryhmälle, Keskolle ja Lidlille kirjelmän, jossa hän vaatii kauppoja noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusta myydä energiajuomia vain yli 15-vuotiaille.

Kurttila kertoo saaneensa yhteydenottoja huolestuneilta huoltajilta, jotka vaativat tukea energiajuomilla läträämisen lopettamiseen. Huoltajien mukaan tämä auttaisi koululaisten kasvatuksessa.

Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 prosenttia peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja 5 prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa. 7 prosenttia pojista ja 3 prosenttia tytöistä juo niitä lähes päivittäin.

Lapset ja nuoret juovat energiajuomia usein myös selvästi yli suositusten saadakseen päälle niin sanotut "pärinät" eli kofeiinista, sokerista ja energiajuomien muista ainesosista tulevan päihtymystilan, joka näkyy usein ylivilkkautena. Suositeltu päiväannos on usein enintään litra päivässä, mutta monen lapsen kerta-annos on kaksinkertainen.

Kurttilan mukaan monet itsenäiset K-kauppiaat ovat asettaneet myyntikieltoja energiajuomille.

Esimerkiksi Liettuassa energiajuomien myynti on ollut kiellettyä alle 18-vuotiaille jo vuodesta 2014.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut