Yllätysselvitys HS:ssa: sähköauto on halvempi kuin bensiiniauto

Vaikka sähköautojen kustannukset ovat viiden vuoden aikajaksolla bensiiniautoa edullisemmat, esimerkiksi Tesla-merkkisiä sähköautoja nähdään maanteillä vähän. Sauvo Jylhä

toimitus

Trafin teettämien selvitysten mukaan sähköautolla ajaminen on kokonaiskustannuksiltaan halvempaa kuin bensiiniautolla, kertoo Helsingin Sanomat

VTT teki Trafin pyynnöstä selvityksen siitä, paljonko täyssähköautolla ajaminen maksaa kuukaudessa. Arvion mukaan jos ajaa 30 000 kilometriä vuodessa, täyssähköautolla ajaminen seuraavan viiden vuoden aikana maksaa 0,21 euroa kilometriltä. Bensiiniautolla kilometrin hinta on 0,22 euroa kilometriltä.

Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuskeskus Verne teki myös oman selvityksensä Trafin pyynnöstä. Siinä ero paljastui vieläkin suuremmaksi: tuetulla sähköautolla ajettaessa kustannus on 0,23 euroa ja bensiinillä 0,31 euroa kilometri. Tällä tavoin laskettuna bensiiniauto on lähes 35 prosenttia sähköautoa kalliimpi.

Tulos yllättää, sillä moni pitää sähköautoilua selvästi kalliimpana kuin bensiiniautoilua. Sähköautojen suosio on kasvussa, mutta esimerkiksi autokauppiaat ovat toivoneet niille lisää tukiaisia Vuoteen 2021 asti käytössä on malli, jossa alle 50 000 euroa maksavan uuden täyssähköauton ostaja saa 2 000 euron hankintatuen valtiolta.

Vaikka suosio on noussut, ei esimerkiksi sähköautomaailman kuuluisinta merkkiä Teslaa näe kaduilla kovinkaan usein. Tesloja oli vuodenvaihteessa rekisteröity Suomeen 655, eli noin joka neljästuhannes teillä vastaan tuleva auto on Tesla. Näistä 161 oli rekisteröity Helsinkiin, 107 Espooseen ja 64 Vantaalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.