Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyönteishotellibuumi on nyt päällä – suurin osa kaupasta ostettavista hotelleista ei toimi Suomessa

Hyönteistutkijan mukaan hyönteisille on tärkeää tarjota pesäpaikkoja.

Hyönteishotellien rakentaminen on noussut tänä kesänä suosioon. Asian on huomannut myös hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

– Aika paljon näitä halutaan nyt tehdä, mikä on hyvä asia, hän toteaa.

Hyönteishotellin eli keinopesän avulla halutaan houkutella pihalle pölyttäjähyönteisiä hedelmä- ja marjasadon parantamiseksi. Hotelli tarjoaa myös asuinpaikan erakkoampiaisille ja mehiläisille. Leinosen mukaan tämä on tärkeää, sillä pistiäiset ovat jo pitkään kärsineet asuntopulasta.

– Hyönteisillä on ravintoa, mutta pesäpuut vähenevät koko ajan.

Hyönteishotellin voi rakentaa itse tai ostaa valmiina kaupasta. Leinosen mukaan kaupassa myytävistä hotelleista vain pieni osa on sellaisia, jotka toimivat Suomessa. Parhaiten toimii koivulauta, johon on porattu reikiä.

Koivulaudasta rakennettu hyönteishotelli muistuttaa linnunpönttöä. Pöntön alaosaksi tulee parrusta sahattu puuneliö, johon porataan reikiä. Laudasta rakennetaan seinät ja katto. Yläosaan laitetaan korsia, esimerkiksi koiranputkia ja järviruokoa.

Leinonen neuvoo ripustamaan pöntön seinään tai puuhun kasvillisuuden yläpuolelle. Pöntön on oltava vaakatasossa, jotta reikiin ei mene vettä. Lisäksi pöntön on hyvä olla paahteisessa paikassa, jossa hyönteiset viihtyvät.

– Jos pesään ei tule hyönteisiä, sen paikkaa voi vaihtaa. Metrin siirtokin voi vaikuttaa.

Hyönteishotellin asukkien puuhia on Leinosen mukaan turvallista seurata, sillä ne eivät puolusta pesäänsä, eivätkä siksi käy ihmisen kimppuun.

Talveksi hotellin voi viedä ulkovarastoon, jotta linnut eivät pääse nokkimaan sitä. Kevään tullen hotelli viedään samaan paikkaan kuin aiemminkin.

Hyvinkäällä asuva Satu Kontiainen rakensi tänä keväänä ensimmäisen hyönteishotellinsa. Vanhan lyhdyn sisälle rakennetussa hotellissa on kerroksittain käpyjä, hamppua, kaarnaa, oksia ja oksanpätkiä, joihin on porattu reikiä. Omenapuuhun ripustetussa hotellissa on Kontiaisen mukaan käynyt kuhina.

– Keväällä puutarhassa ei ollut lainkaan pölyttäjiä, mutta hyönteishotellin myötä niitä on ilmaantunut.

Kontiainen kertoo etsineensä vinkkejä ja ideoita sosiaalisen median puutarhasivustoilta. Hän on huomannut, että hyönteishotellien tekemisestä on nyt innostuttu.

– Mielestäni nyt on buumi päällä. Hyönteishotellit ovat selkeästi tämän kevään juttu. Moni tekee niitä lasten tai lastenlasten kanssa.

Kontiaisen puutarhassa vanhat ja rikkinäisetkin esineet saavat uuden elämän. Hän huomauttaa, ettei hyönteishotellia tarvitse ostaa tarvikkeita, sillä lähes kaiken voi löytää luonnosta.

Kontiaisen pihalla kasvaa omenapuiden lisäksi luumu- ja kirsikkapuita, marjapensaita ja mansikoita, joten pölyttäjille riittää töitä. Hyönteishotelleista innostunut Kontiainen aikoo tehdä ensi kevääksi kaksi uutta hotellia.

– Aion kerätä talvella korsia niitä varten. Omenapuun kaarnaakin voisi käyttää, hän suunnittelee.