Vesimyrkytys vie suomalaisia vastaanotolle viikoittain – "Vaikeat tapaukset hengenvaarallisia"

Vesimyrkytyksestä johtuva hyponatremia, eli veren liian alhainen natriumpitoisuus, on aito uhka kesähelteillä. Peijaksen sairaalan osastonylilääkäri Mikko Holmberg kertoo, että vesimyrkytyksestä kärsiviä potilaita saapuu vastaanotolle viikoittain.

Vesimyrkytys syntyy, kun henkilö nauttii liikaa vettä liian lyhyessä ajassa. Se aiheuttaa veren laimenemisen ja elektrolyyttitasapainon horjumisen.

Riski on suurimmillaan etenkin kuumalla raskasta työtä tehtäessä, sillä ihminen voi menettää peräti kaksi grammaa suolaa litrassa hikeä.

Myös pienet lapset, etenkin vauvat, kuuluvat riskiryhmään. Vauvan munuaiset eivät kykene poistamaan vettä yhtä nopeasti kuin aikuisen. Pienimmät lapset saavatkin usein tarpeeksi vettä äidinmaidossa.

Vesimyrkytys voi iskeä varsin salakavalasti, sillä sen oireet ovat yksilöllisiä.

– Kovin yksityiskohtaisia oireita on vaikea kertoa, mutta huonovointisuus on yleistä, Holmberg kertoo.

Lievän myrkytyksen oireita voivat olla myös väsymys, päänsärky tai suonenvedot. Oireet ovat ongelmallisia, sillä ne ovat hyvin samanlaisia kuin nestehukassa.

Myös vesimyrkytykseen johtavan nesteen määrä vaihtelee suuresti.

– Joillekin potilaille voi aiheutua oireita melko nopeastikin, jos on esimerkiksi syönyt huonosti. Toiset joutuvat juomaan vettä litroja, Holmberg selvittää.

Hyponatremian voi saada, vaikka ei koskisikaan veteen.

Terassillakin kannattaa tutkailla oireita, sillä Holmbergin mukaan esimerkiksi liika oluen juominen voi aiheuttaa vesimyrkytyksen.

– Hyvin runsas oluen juoni on itse asiassa melko tyypillinen aiheuttaja, sillä se voi johtaa suolatasapainon romahtamiseen.

Useat potilaat toipuvat lopetettuaan juomisen, mutta vesimyrkytys voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Hoitoon on hyvä hakeutua, mikäli tuntee olonsa epätavallisen heikoksi.

– Vaikeat tapaukset ovat hengenvaarallisia. Minulla ei ole antaa tarkkaa tilastoja siitä, kuinka monta kuolemaa vesimyrkytys vuosittain aiheuttaa, mutta kyllä sitäkin tapahtuu, Holmberg sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut