Nostaako pieni sato leivän hintaa, riittääkö ohra olueen? – Vasta sadonkorjuu kertoo lopullisen vastauksen

Heikkojen viljan satonäkymien vaikutusta kuluttajan kukkaroon ja ulkomaisen viljan tuontiin ei vielä uskalleta povata.

Tietoa huonon sadon vaikutuksista saadaan lopullisemmin vasta puintien jälkeen. Arkisto / Markku Niska

toimitus

Luonnonvarakeskus (Luke) uutisoi reilu viikko sitten, että viljasato on jäämässä pienimmäksi tällä vuosituhannella (20.7.). Vehnäsato putoaa ennusteen mukaan kolmanneksen. Ohrasadon arvellaan jäävän alimmaksi kolmeenkymmeneen vuoteen.

Suomea koettelee jo kolmas heikko satovuosi. Siirtyykö vähäinen kotimainen viljansaanti kuluttajahintoihin, ja miten paljon joudutaan turvautumaan ulkomaiseen viljaan?

Siihen, miten kahvipullan, oluttuopin tai ruisleivän hintojen suhteen käy, ei lähdetä kaupan, leipomon tai panimon osalta arvailemaan. Niin K-ryhmältä, Leipomoliitolta kuin Sinebrychoffiltakaan ei vielä ennakoida tulevaa.

Ruisleivän osalta ainakin uudelleen kasvaneen kotimaisuusasteen voi ounastella olevan vaarassa, koska Luken mukaan rukiin sadon arvioidaan jäävän puoleen viime vuodesta. Syy tähän on on viljelyalan pieneneminen syksyn epäedullisten kylvösäiden takia.

Muiden viljojen osalta pääsyynä mahdolliseen huonoon satoon on kuivuus.

Suositun pastan durum-vehnä tuodaan pääsääntöisesti ulkoa, mutta kuluttaja voisi kysyä, miten muiden viljaa sisältävien tuotteiden hintojen ja saannin kanssa käy?

– Toistaiseksi tämän kesän satonäkymillä ei ole vaikutusta tuotteiden hintoihin tai tuotteiden saatavuuteen, päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovi sanoo K-ryhmästä.

Hovi jatkaa, että tarkempia arvioita mahdollisista vaikutuksista voidaan tehdä vasta syksyllä sadonkorjuun jälkeen, kun nähdään kuinka paljon ja minkä laatuista viljaa tälle vuodelle saadaan.

Sinebrychoff markkinoi oluttaan täysin suomalaisesta ohrasta tehdyksi.

Juodaanko ensi talvena ulkomaisella ohralla terästettyä olutta?

Sinebrychoffin Keravan panimon mallastajakumppani Viking Malt suhtautuu viljanhankintapäällikkö Sanna Kivelän lausunnon perusteella tilanteeseen vielä rauhallisesti.

– Viking Maltilla uskotaan yhä kotimaisen mallasohran riittävän, Kivelä sanoo.

Hän toteaa kuitenkin, että tilanne laadun ja määrän suhteen tiedetään paremmin, kun puinnit alkavat elokuulla.

Maitotiloilla pilaantuneiden satonäkymien vuoksi voi olla odotettavissa kohtalokkaita seurauksia.

Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläinen kertoo Iltalehdessä (27.7.), että maito ei lopu kaupoista, mutta nurmi- ja viljarehun niukkuus kuivuuden vuoksi tuo tiloille haasteita.

– Jos eläimille ei ole ruokaa tarpeeksi, niin ääritilanteissa joudutaan vähentämään karjaa, sanoo Kilpeläinen.