Adrenaliinikynät kortilla apteekeissa – ampiaiset vaikuttavat kysyntään

Korvaavaa valmistetta sekä lasten kyniä on saatavilla. Jokaiseen valmisteeseen tarvitaan resepti.

Omalla reseptillä oleva adrenaliinikynä on vaihdettavissa korvaavaan valmisteeseen. Johanna Erjonsalo

toimitus

Voimakkaisiin allergiareaktioihin lääkärin määräyksestä käytettävien adrenaliinia sisältävien autoinjektorien, ns. adrenaliinikynien, saatavuudessa on viime aikoina ollut vaikeuksia. Korvaavaa valmistetta on kuitenkin saatavilla. Myös lasten adrenaliinikyniä on hankittavissa tavalliseen tapaan.

– Tällä hetkellä lastenkyniä eli 150 mikrogramman vahvuisia autoinjektoreita on saatavilla normaalisti. Aikuisille tarkoitettu Epipen 300 mikrogramman -valmiste on tukusta loppu. Sitä arvioidaan saatavan syyskuun alkupuolella, ylitarkastaja Minna Kurronen Fimeasta toteaa.

Kurronen kertoo, että myös Jext 300 mikrogramman autoinjektorikynät ovat tukusta loppuneet, mutta niitä saadaan lisää tällä tai ensi viikolla.

Sen sijaan korvaavaa valmistetta Emeradea on Kurrosen mukaan tukusta saatavilla.

– Valmiste on tullut myyntiluvallisena ja KELA-korvattavana apteekkeihin Suomessa vasta kesäkuussa. Myös tämä valmiste sisältää adrenaliinia ja sitä annostellaan autoinjektorilla, Kurronen sanoo.

Kurronen muistuttaa, että kaikkiin näihin valmisteisiin tarvitaan resepti ja käytöstä sovitaan lääkärin kanssa.

Fimea on myös laatinut adrenaliinikynien saatavuudesta tiedotteen Siinä kerrotaan, että mikäli potilaalla on välitön tarve uudelle adrenaliini-autoinjektorille, eikä reseptissä olevaa valmistetta pystytä apteekista toimittamaan, apteekki auttaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä lääkäriin saatavilla olevan lääkkeen toimittamiseksi.

Vantaanportin Apteekissa kauppakeskus Jumbossa uutisointi runsaslukuisesta ampiaiskesästä ei farmaseutti Elina Pekosen mukaan ole näkynyt lisääntyneenä allergiakynien ja -valmisteiden kysyntänä.

– Niitä kysytään enemmän vasta syksymmällä, kun ampiaisia on enemmän, Pekonen toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut