Heitätkö sinäkin biojätteet roskikseen väärin? HSY: Näin se pitäisi tehdä

Biojätettä on eloperäinen, maatuva ja kiinteä aines. Matilda Isohella

toimitus

Ruoantähteitä ja muuta biojätettä ei saa laittaa jäteastiaan irrallisena, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

HSY ohjeistaa, että biojätteet tulee viedä kiinteistön biojäteastiaan kompostoituvassa pussissa, mikä vähentää hajua ja estää jäteastian likaantumista.

– Biojätteen voi laittaa esimerkiksi kotoa löytyviin paperisiin jauho- tai sokeripusseihin, kartonkisiin muropaketteihin tai ikkunattomaan kirjekuoreen, HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen neuvoo tiedotteessa.

Pussin voi myös taitella itse esimerkiksi sanomalehdestä.

– Kosteutta imevä, hengittävä pakkaus vähentää hajuhaittoja biojäteastiassa. Kaupan paperiset tai biohajoavat pussit soveltuvat myös biojätteen keräämiseen pääkaupunkiseudulla, Tukiainen lisää.

HSY:n keräämä biojäte käsitellään biojätteen käsittelykeskuksessa Espoon Ämmässuolla. Biojätteestä tuotetaan sähköä ja lämpöä sekä kompostia, jota käytetään mullan raaka-aineena. Näin biojätteen sisältämä energia ja ravinteet saadaan takaisin kiertoon.

Mitä biojätteeseen voi laittaa?

Hedelmien ja vihannesten kuoret

Ruoan tähteet

Kalanruodot, luut

Jähmettyneet rasvat

Kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit

Pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat

Kasvinosat ja kuihtuneet kukat

Pienet määrät haravointijätettä

Lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet (esim. purut ja pelletit).​

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut