Belgialainen kamppailulajimestari on käynyt Suomessa jo 25 kertaa – "Suomalaiset ovat lämminhenkistä kansaa"

Paul Pauwels pitää Suomesta. Mikko Mannonen

Mikko Mannonen

– Korvapuusti, perkele, Kabanossi, jujutsumestari Paul Pauwels luettelee ensimmäisenä mieleenpainuvat suomenkieliset sanat.

Kujaku Ryū Goshinjutsu -tyylisuunnan kehittäjä vieraili jo kolmatta kertaa Va-jujutsun Ry:n perinteisen kesäleirin ohjaajana. Pauwelsin opeista nautti yli 30 japanilaisen kamppailulajin taitajaa.

– Onko teillä lopuksi kysyttävää? Ai niin ei ole, koska olette Suomesta, Pauwels vitsailee jo tuttuun tapaansa tunnin lopuksi.

Pauwels esittelee harjoituksissa tehtävät liikkeet leiriläisille, joilla on tarkoitus puolustautua aseellista hyökkääjää vastaan. Välillä belgialainen heittäytyy myös itse oppilaidensa heiteltäväksi matolle.

Jujutsumestari nauttii Suomen vierailuistaan. Hän on käynyt ohjaamassa harjoituksia ja kehittämänsä tyylisuunnan kikkoja ympäri Suomen.

– 25–30 kertaa olen käynyt nyt Suomessa. Tykkään maasta. Nautimme vaimoni kanssa ajasta Suomen upeassa luonnossa ja järvimaisemista. Aina ei tarvitse mennä kaupunkien keskustoihin. Pidän myös suomalaisten asenteesta. Aluksi vaikutti, että ihmiset ovat sulkeutuneita ja hiljaisia täällä. Mutta totuus on, että suomalaiset ovat lämminhenkistä kansaa. Tänne on mukava tulla opettamaan, Pauwels kertoo.

Paulin kanssa yhteistyö on toiminut erinomaisesti.

Moderniin eurooppalaiseen jujutsuun pohjautuva Kujaku Ryū Goshinjutsu ei juurikaan tekniikoiltaan eroa jiyu-ryu jujutsun tyylisuunnasta. Siinä on kuitenkin vaikutteita filippiiniläisestä kamppailulajista eskrimasta ja Shotokan-karatesta.

– Tyylisuunta on lähes sama kuin meillä täällä. Tekniikat ovat melko samankaltaisia mitä opettelemme täällä muutenkin. Asiat täydentävät toisiaan ja on hyvä nähdä sekä opetella asioita myös hieman toisesta näkökulmasta. Se on yksi osa kamppailulajien viehätystä. Paulin kanssa yhteistyö on toiminut erinomaisesti ja olemme kiitollisia että olemme saaneet hänet jälleen vieraaksemme. Pauwels on myös porvoolaisen jujutsuseura Toran pääopettaja. Teemme aktiivista yhteistyötä Tora Ry: n kanssa ja heidän leiriensä kautta olemme tulleet tutuksi myös Pauwelsin kanssa, keravalaisseura Va-jujutsun Jari Vartiainen kertoo.

Shihanin arvonimen saanut Pauwels aloitti kamppailulajit vasta 17-vuotiaana.

– Löysin naapurustostani seuran ja nyt olen ollut 45 vuotta jujutsun parissa. Olen opetellut myös vuosien saatossa karatea, judoa, aikidoa ja eskrimaa. Nykyisin opetan jujutsua sekä eskrimaa. Nimenomaan taustani muista kamppailulajeista ja niiden soveltaminen tekee tästä erilaisen tyylin kuin muut, 9.danin lajivirtuoosi Pauwels päättää.

Kujaku Ryū Goshinjutsu

Kujaku Ryū Goshinjutsu on Shihan-arvonimen saaneen belgialaisen Paul Pauwelsin, 9.dan, kehittämä tyylisuunta. Kyseinen tyylisuunta pohjautuu moderniin eurooppalaiseen jujutsuun.

Kujaku Ryū Goshinjutsu on ennen kaikkea itsepuolustuslaji eikä siinä ole kilpailutoimintaa.

Tekniikoita löytyy kaatumisista, heitoista, potkuista sekä lyönneistä, lukoista, hallintaotteista, kuristuksista, asetekniikoista ja hermopistepainalluksista.

Jujutsu on puolestaan yleisnimitys perinteisille japanilaisille aseettomille tai pieniä aseita hyödyntäville lähikamppailutaidoille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut