Helsingin yliopisto aloittaa islamin ja sharian opettamisen – "On ollut kysyntää jo jonkun aikaa"

Helsingin yliopisto aloittaa islamilaisen teologian opetuksen. Kuvituskuva. Lotta Åberg/Arkisto

Tero Vähämäki

Islamilaisen teologian opetus käynnistyy Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa syksynä.

Teologisen tiedekunnan dekaani Antti Räsänen kertoo, että kurssille on ollut kysyntää jo aiemmin.

– Uskontojen monimuotoisuus on lisääntynyt Suomessa viime vuosikymmenien aikana. Islamilaisen teologian akateemisille opinnoille on ollut kysyntää jo jonkun aikaa.

Opinnot ovat avoimia kaikille hakijoille. Kursseilla opettava lehtori Mulki Al-Sharmani kertoo opintojen yhdistävän islamin pyhiä tekstejä ja nykypäivän muslimien käytännön todellisuutta.

– Yksi kursseista esimerkiksi tutustuttaa opiskelijat avioliittoa, avioeroa ja vanhemmuutta koskeviin auktoritatiivisiin uskonnollisiin määräyksiin islamin lainopin siialaisessa ja sunnalaisessa pääkoulukunnissa, Al-Sharmani kertoo.

Opetuksen tavoitteena on myös purkaa muslimiyhteisöön liitettyjä virheellisiä uskomuksia. Al-Sharmanin mukaan muun muassa shariaan liittyy yleisimpiä harhaluuloja.

– Käsite sharia ymmärretään usein väärin kokoelmana muuttumattomia uskonnollisia lakeja, jotka ovat ankaria ja syrjiviä naisia ja ei-muslimeja kohtaan. Kirjaimellisesti sanan merkitys on "polku, joka johtaa vesilähteelle". Se siis tarkoittaa polkua, jota pitkin uskovainen pyrkii kohti Jumalaa, joka edustaa islamissa kaikkea hyvää ja oikeudenmukaista.

Al-Sharmani kertoo sharian tarkoittavan klassisessa islamilaisessa perinteessä muutakin kuin lakia. Se kattaa muun muassa Koraanin tärkeimmät eettiset arvot, keskeiset teologiset opit, normit ja lait.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.