Helsingin yliopisto aloittaa islamin ja sharian opettamisen – "On ollut kysyntää jo jonkun aikaa"

Helsingin yliopisto aloittaa islamilaisen teologian opetuksen. Kuvituskuva. Lotta Åberg/Arkisto

Tero Vähämäki

Islamilaisen teologian opetus käynnistyy Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa syksynä.

Teologisen tiedekunnan dekaani Antti Räsänen kertoo, että kurssille on ollut kysyntää jo aiemmin.

– Uskontojen monimuotoisuus on lisääntynyt Suomessa viime vuosikymmenien aikana. Islamilaisen teologian akateemisille opinnoille on ollut kysyntää jo jonkun aikaa.

Opinnot ovat avoimia kaikille hakijoille. Kursseilla opettava lehtori Mulki Al-Sharmani kertoo opintojen yhdistävän islamin pyhiä tekstejä ja nykypäivän muslimien käytännön todellisuutta.

– Yksi kursseista esimerkiksi tutustuttaa opiskelijat avioliittoa, avioeroa ja vanhemmuutta koskeviin auktoritatiivisiin uskonnollisiin määräyksiin islamin lainopin siialaisessa ja sunnalaisessa pääkoulukunnissa, Al-Sharmani kertoo.

Opetuksen tavoitteena on myös purkaa muslimiyhteisöön liitettyjä virheellisiä uskomuksia. Al-Sharmanin mukaan muun muassa shariaan liittyy yleisimpiä harhaluuloja.

– Käsite sharia ymmärretään usein väärin kokoelmana muuttumattomia uskonnollisia lakeja, jotka ovat ankaria ja syrjiviä naisia ja ei-muslimeja kohtaan. Kirjaimellisesti sanan merkitys on "polku, joka johtaa vesilähteelle". Se siis tarkoittaa polkua, jota pitkin uskovainen pyrkii kohti Jumalaa, joka edustaa islamissa kaikkea hyvää ja oikeudenmukaista.

Al-Sharmani kertoo sharian tarkoittavan klassisessa islamilaisessa perinteessä muutakin kuin lakia. Se kattaa muun muassa Koraanin tärkeimmät eettiset arvot, keskeiset teologiset opit, normit ja lait.

Aiheeseen liittyvää

 1. Tutkijat puolustavat sharia-oikeutta HS:ssä – "Ei pitäisi lähestyä ääripäistä ja liioitellen"
  15.6.2018 9:50
 2. "Jotkin uudet tavat voisi toivottaa tervetulleeksi" – Professori HS:lle: Sharia-laille pitäisi antaa tilaa myös Suomessa
  11.6.2018 8:40
 3. Oikeusministeri ei halua sharia-lakia Suomeen – vihreiden avustaja lyttää nyt Häkkäsen kommentin
  23.5.2018 20:55
 4. Sharia-lain ekspertit pohtivat Suomessa: Ovatko avioliitto ja kauppasopimus rinnastettavissa ja mitkä ovat naisten seksuaaliset oikeudet?
  8.5.2018 11:33

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut