Vanhoissa sähkö- ja puhelintolpissa piilee syöpävaara – älä missään nimessä hanki

Arseenia sisältävää puuta ei saa käyttää terasseissa eikä pengerryksissä.

Kotitaloudet eivät saa ostaa myrkyllisiä sähköpylväitä. Paivi Tuovinen

toimitus

Kotitaloudet eivät saa ostaa tai ottaa omaan käyttöönsä kestopuusta valmistettuja, käytöstä poistettuja sähkö- tai puhelinpylväitä.

Kestopuun kyllästyksessä käytetty puunsuojakemikaali sisältää arseeni-, kupari- ja kromiyhdisteitä, jotka ovat terveydelle ja ympäristölle vaarallisia aineita. CCA-kyllästeet voivat aiheuttaa ihon herkistymistä, allergista nuhaa, munuais- ja maksavaurioita sekä syöpää. Arseeniyhdisteet ovat mahdollisesti ihmisen lisääntymisterveydelle vaarallisia kemikaaleja.

Yhdisteet ovat ympäristöön joutuessaan monille eliöille erittäin myrkyllisiä. Ne eivät hajoa, vaan kertyvät ympäristöön ja eliöihin. Sen vuoksi niitä ei saa käyttää tarkoituksissa, joissa käsitelty puu voi joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.

Arseenia sisältävää puuta ei saa myöskään käyttää rakennusten perusteissa tai pengerrysten tukirakenteissa asuinalueilla eli asuinrakennuksessa, sen pihapiirissä tai mahdollisessa loma-asunnossa ja sen pihassa. Myös terasseissa ja niiden tukirakenteissa CCA-kyllästetyn puun käyttö on kielletty.

Myös maataloudessa CCA-kyllästettyjen pylväiden käyttö on pääosin kielletty.

Pintakäsittely esimerkiksi maalaamalla ei tee kyllästetyn puun käyttöä sallituksi. Kuitenkin olemassa olevissa rakenteissa pintakäsittelyllä voidaan vähentää arseenin huuhtoutumista ympäristöön.

Painekäsiteltyä kestopuuta saa luovuttaa ammattimaiseen tai teollisuuskäyttöön vain sellaiseen kohteeseen, jossa puun rakenteellinen kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jossa ihokosketus käsitellyn puun kanssa on epätodennäköistä.

Kaikki käytöstä poistettu painekyllästetty puu luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joten sen polton saa suorittaa vain asianomaisen luvan saanut polttolaitos. Rosk’n Roll Oy:n kaikki jäteasemat ottavat alle yhden kuution erät maksutta vastaan. Suurkuormien vastaanotto on mahdollista Lohjalla ainoastaan Munkkaan jätekeskuksessa. Muista vastaanottopaikoista saa tietoa osoitteesta www.kestopuu.fi

Kyllästeen terveyshaitat

Arseenin epäorgaaniset yhdisteet: Arseenipöly ilmassa lisää keuhkosyövän riskiä. Luokitellaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviksi aineiksi.

Kromiyhdisteet: CCA-kyllästetyn puun työstämisessä muodostuva pöly sisältää viisiarvoista arseenia ja kuusiarvoista kromia, joka on luokiteltu syöpävaaraa aiheuttavaksi eli altistuminen voi aiheuttaa syöpää.

Kuparioksidi: Kuparisuolojen pöly ärsyttää silmiä, ihoa ja limakalvoja. vesieliöille se on erittäin myrkyllistä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Syöpäsairas 80-vuotias lähetettiin kotiin, vaikka hän ei pystynyt syömään yksin – "Potilaan tahtoa on kunnioitettava"
    15.7.2018 20:15
  2. Hiihdon olympiavoittaja sairastui syöpään
    12.7.2018 8:50
  3. Orionin, Ratiopharmin ja muiden sydänlääkkeitä pois myynnistä – Tässä koko lista syöpäriskiä nostavista lääkkeistä
    4.7.2018 17:38

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut