Tämä tehdas valmistaa jopa 30 000 jäätelötuuttia tunnissa – "Myydään enemmän jäätelöä kuin viime vuonna"

Lämpö lisää myyntiä tiettyyn pisteeseen saakka. Liian kovalla helteellä tartutaan kuitenkin mieluummin vesipulloon tai virvoitusjuomiin.

Riihimäkeläisen Jouko Virtasen mielestä vanilja on paras jäätelömaku. Meeri Männikkö

Meeri Männikkö

Suomalaiset syövät jäätelöä vuodessa noin 12 litraa henkeä kohden. Suomi onkin Euroopan kärjessä jäätelönkulutuksessa. Keski-Euroopassa jäätelöä syödään 6–7 litraa henkeä kohden, ja Amerikassa, Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa yli 20 litraa henkilöä kohden.

– Karkeasti voidaan sanoa, että jäätelö maistuu suomalaisille erityisesti lämpötilan noustessa 20–25 asteeseen. Tämän viikon kaltaisilla helteillä kuluttajat kallistuvat enemmän jo virvoitusjuomien ja vesien puolelle, Turengin jäätelötehtaan omistavan Froneri Finlandin kehitysjohtaja Anita Storgård kertoo.

Suomalaiset ovat kuitenkin varsin tasaisia jäätelönsyöjiä, mitä vuodenaikoihin tulee. Tämä on myös yleisemmin Pohjoismainen ilmiö. Noin 60 prosenttia Suomen jäätelömyynnistä tapahtuu toukokuun ja elokuun välillä. Loput 40 prosenttia myynnistä tehdään syyskuun ja huhtikuun välillä.

– Tänä vuonna myydään toki enemmän jäätelöä kuin viime vuonna, koska kelit ovat olleet niin hyvät, Storgård arvioi.

Turengin jäätelötehtaalla voidaan valmistaa jopa 30 000 jäätelötuuttia tunnissa.

– Turengin tehdas on meille ylpeyden aihe. Lähes kaikki jäätelömme tulevat Turengin tehtaalta. Työntekijöitä Turengissa on tällä hetkellä noin 150. Tähän sisältyvät myös kausityöntekijät, joita palkkaamme joka vuosi selvitäksemme kesäkauden kulutuspiikistä, Storgård sanoo.

Turengissa on valmistettu kotimaista jäätelöä kotimaisesta maidosta ja kermasta jo yli 50 vuotta.

Tämän hetken ruokatrendit heijastuvat myös jäätelön tuotantoon. Tällaisia uusia suuntauksia ovat muun muassa vegaaniset jäätelöt ja maidottomat jäätelöt. Tämän kesän myydyin uutuus Fronerilta on kuitenkin Omar-makeisista luotu jäätelö, jota myydään tänä kesänä jäätelöpuikkoina.

– Suomalaiset kaiken kaikkiaan maistavat hirveän mielellään uutuuksia. Jäätelössä uutuuksien kokeilemisen kynnys on matala, ja suomalaiset ovat kauhean tietoisia siitä, mitä uutuuksia on tulossa, Storgård toteaa.

Pingviini on Suomen vanhin ja tunnetuin jäätelöhahmo. Kaikkein myydyin Fronerin jäätelöistä onkin Pingviini Suklaa -tuutti. Ehkä siitä syystä tänä kesänä erityisen hyvin on pärjännyt myös uusi Pingviini good Choco Loco. Jäätelössä yhdistyvät suklaakermajäätelö, toffeekastike, kaakaokeksinpalat ja maitosuklaapalat.

Storgård kertoo, että ensi kesän uutuuksia on jo ehditty testaamaan.

– Työn alla on jo vaikka mitä. Meillä mennään yleensä sellaisessa vuoden tai puolentoista etukenossa eli suunnitellaan jo seuraavalle sesongille uutuuksia, Storgård sanoo.

Aivot jäätyvät

Jäätelöä tai muuta kylmää nautittaessa tapahtuva päänsärkyilmiö on tuttu lähes kaikille. Mistä niin sanottu aivojen jäätyminen sitten johtuu?

Päänsäryn laukaisee jonkin viileän, kuten jäätelön tai kylmän juoman osuminen kitalakeen.

Tämä nopeasti ohi menevä, mutta pistävä kipu vaikuttaa johtuvan aivoverenkierron muutoksesta aivojen etummaisissa valtimoissa.

Verenkierron lisääntyminen laukaisee päänsäryn, kun taas kitalaen lämmetessä valtimojen supistumisesta seuraa kivun katoaminen.

Äkillisen verenkierron lisääntymisen arvellaan olevan aivojen itsepuolustusmekanismi "jäätymistä" vastaan.

tohtori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.