Ennuste: Kolmas perättäinen heikko kasvukausi – luvassa vuosituhannen pienin viljasato

Helteet voivat vielä pahentaa tilannetta viljapelloilla. Arkisto / Lotta Åberg

toimitus

Viljasato on tänä vuonna Luonnonvarakeskuksen Luken arvion mukaan 2,8 miljardia kiloa. Ennusteen toteutuminen merkitsisi pienintä satoa tällä vuosituhannella.

Poikkeuksellisen kuivan ja helteisen sään jatkuessa voi syksyllä korjattavaa viljaa olla vielä tämän hetken arviotakin vähemmän.

Meneillään on kolmas perättäinen heikko satovuosi Suomessa.

– Viljasato on toteutuessaan yhtä pieni kuin katovuosina 1998–1999, jolloin ensimmäisen vuoden jatkuvat sateet ja toisen vuoden kuiva hellekesä kutistivat sadon, toteaa Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala

Kasvukausi ei alkanut lupaavasti. Alkukesän lämpöaalto ja kuivuus koettelivat kasvien kasvua ja sadonmuodostusta.

– Paikoitellen kasvustot toipuivat näistä koettelemuksista sateisen ja viileän jakson aikana, mutta helleaalto voi käynnistää kasvustojen pakkotuleentumisen, joka heikentää edelleen sato-odotuksia, kertoo Luken tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio

Ruissato puolittuu ennusteen mukaan viime vuodesta ja on pienin viiteen vuoteen. Noin 50 miljoonan kilon ruissato riittää vain puoleen kotimaisesta käytöstä.

Vehnäsato pienenee kolmanneksen viime vuodesta ja on pienin 15 vuoteen. Ohrasato jäänee alimmaksi 30 vuoteen. Kaurasato on pienin kahdeksaan vuoteen.

Rapsisadon viime vuosien nousu kääntyy laskuun.

Satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 16. päivänä.

Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.