2 800 megawatin vaje: Suomesta saattaa tänään loppua sähkö – syynä tulipalo ydinvoimalan sähköasemalla

Olkiluodon ydinvoimalat 1 ja 2 ovat nyt poissa verkosta. Anneli Tuominen-Halomo

toimitus

Kantaverkko Fingridin mukaan sähkön riittävyys on tänään torstaina tiukilla. Sähköpula johtuu eilen keskiviikkona sattuneesta Olkiluodon sähköaseman virtamuuntajan tulipalosta.

Sähköaseman korjaustöiden seurauksena Olkiluodon molemmat ydinvoimalaitosyksiköt 1 ja 2 irtosivat verkosta. Kirjoitushetkellä Suomen sähkönkulutus on yhteensä noin 8 600 megawattia ja tuotanto noin 5 800 megawattia.

Fingridin mukaan sähkö riittää kyllä, mikäli kantaverkkoon tai käynnissä oleviin sähköntuotantolaitoksiin ei tule vikoja.

Fingrid on yrittänyt korjata tilannetta markkinatoimijoiden kanssa lisäämällä sähkön tuotantoja ja vastaavasti vähentämällä sähkönkulutusta. Sähköä tuodaan Suomeen myös ulkomailta.

Fingrid on pyytänyt sähkömarkkinatoimijoita ja jakeluverkonhaltijoita varautumaan tilanteeseen. Tämä tarkoittaa, että sähköpula on mahdollinen.

Ydinvoimalan korjaustyöt jatkuvat, ja laitokset pyritään palauttamaan mahdollisimman pian kantaverkkoon.

Sähköpulan hallintaan liittyvät tilanteet jaotellaan vakavuuden mukaan kolmeen tasoon:

1. Sähköpula mahdollinen (kiristynyt tehotilanne) on kyseessä silloin, kun ennusteiden perusteella on ennakoitavissa, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena

2. Sähköpulan riski suuri (tehopulatilanne) katsotaan syntyneeksi, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Fingrid on joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia turvaamaan sähkön riittävyyttä.

3. Sähköpula (vakava tehopulatilanne) katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta ja sähkönkulutusta joudutaan kytkemään irti. Jakeluverkonhaltijat suorittavat kulutuksen kytkemisen irti siten, että sähkökatkot ovat enimmillään pari tuntia, eikä katkoksia kohdisteta yhteiskunnan kannalta tärkeisiin toimintoihin.

Lähde: Fingrid

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.