Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastuuko Malmin lentokenttä? Nyt asiaa pääsee arvioimaan ympäristöministeriö

Malmin lentoasemasta tehty suojeluesitys on viety ympäristöministeriön arvioitavaksi. Malmin lentoaseman ystävät ry (MLY) esittää aluetta suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla.

Uudenmaan ely-keskus päätti kesäkuussa, että rakennusperintölailla ei lentoasemaa voida suojella. Ely-keskuksen mukaan alueen suojelu on mahdollista, mutta tämän tulee tapahtua asemakaavoituksen avulla. Tuolloin ely-keskus kuitenkin myönsi, että lentoasema on kiistatta kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperintökohde sekä maailman mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus.

MLY on nyt tehnyt ely-keskuksen päätöksestä valituksen ympäristöministeriölle, ja sen on arvioitava esitys uudestaan.

MLY ei usko asemakaavoituksella suojeluun, sillä Helsingin kaupunki on jo pitkään suunnitellut paikalle asuinrakennuksia.

– Asiaa on nyt pyöritelty 60-luvun lopulta alkaen. 80-luvulla apulaiskaupunginjohtaja Tuomioja totesi Malmin lentokenttäalueen olevan ainoa rakentamiskelpoinen paikka Helsingissä. Sen jälkeen Helsinki on kuitenkin pystynyt kasvamaan sadoillatuhansilla, MLY:n puheenjohtaja Timo Hyvönen sanoo.

Vuonna 2016 Museovirasto otti vahvasti kantaa lentokentän puolesta, kun se valitti Helsingin hallinto-oikeuteen kaupungin yleiskaavapäätöksestä.