Nainen makasi viikkoja kuolleena kotonaan: Helsingin kotihoito tiukensi ohjeitaan – "Olen antanut käskytyksen"

Helsingin kaupungin kotihoito on muuttanut toimintatapojaan ja työntekijöille annettua ohjeistusta sen jälkeen, kun nainen makasi useita viikkoja kotonaan kuolleena Itä-Helsingissä viime huhtikuussa

Yksin asunut nainen oli kotihoidon asiakas, mutta kaupunki ei ollut saanut tietoa, että hän on kotiutunut sairaalasta.

Olen antanut käskytyksen, että joka perjantai minulle täytyy raportoida, missä kotihoidon asiakkaat ovat.”

Helsingin kaupungin idän palvelualueen johtaja Merja Etholén-Rönnberg sanoo, että tiedonkulusta vastaavan systeemin piti olla kunnossa ja hoitajien olisi pitänyt alkaa käydä säännöllisesti naisen luona.

– Prosessi kuitenkin petti, Etholén-Rönnberg myöntää.

Etholén-Rönnberg sanoo, että Helsingin kotihoidon työntekijöiden ja esimiesten tarkkuus on ollut tapauksen jälkeen Itä-Helsingissä tiukempaa, kuin mitä viralliset ohjeet edellyttävät.

–  Olen antanut käskytyksen, että joka perjantai minulle täytyy raportoida, missä kotihoidon asiakkaat ja esimerkiksi sairaalaan siirretyt ihmiset ovat. Tietysti asiasta täytyy olla tietoinen koko ajan, mutta viimeistään perjantaina se tarkistetaan.

Valvontajärjestelmiin on luvattu parannuksia.

–  Meidän pitäisi luottaa systeemin toimivuuteen, mutta tämä oli niin vakava, että meidän täytyy tehdä enemmän. Näin ei saa käydä uudestaan.

Myös työntekijöiden myöhästymiset hoitokäynneiltä raportoidaan mahdollisimman tarkasti.

– Se kertoo, että ollaan tosissaan. Työntekijät soittavat asiakkaalle ja sanovat, että ovat nyt pikkuisen myöhässä, Ethólen-Rönnberg lupaa.

Miksi itähelsinkiläistä kotihoidon asiakasta alettiin etsiä keväällä vasta viikkojen jälkeen? Tuohon kysymykseen Helsingin kaupungin idän palvelualueen johtaja Merja Ethólen-Rönnberg ei osaa vielä vastata.

– Olemme antaneet tapahtumista selvityksen aluehallintovirastolle. Avi on siirtänyt asian Valviralle. Selvitys valmistuu elokuussa.

Kantelun siirtyminen Valviraan tarkoittaa sitä, että kyseessä voi olla vakava laiminlyönti. Valvira tutkii kantelun muun muassa silloin, kun hoitovirheen epäillään vaikuttaneen potilaan kuolemaan.

– Valvira ohjaa ja valvoo sosiaali- ja terveydenhuoltoa erityisesti silloin, kun kysymyksessä on periaatteellisesti tärkeät tai laajakantoiset asiat, ryhmäpäällikkö Eine Heikkinen Valvirasta kertoo.

Poliisi ei ole kertonut epäilevänsä asiassa rikosta, vaan tutki sitä kuolemansyyntutkintana.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut