Nainen makasi viikkoja kuolleena kotonaan: Helsingin kotihoito tiukensi ohjeitaan – "Olen antanut käskytyksen"

Helsingin kaupunki on huomannut, että kotihoiton luotettavuttaa täytyy parantaa. Kuvituskuva. Pia Vakkari

Aapo Siippainen

Helsingin kaupungin kotihoito on muuttanut toimintatapojaan ja työntekijöille annettua ohjeistusta sen jälkeen, kun nainen makasi useita viikkoja kotonaan kuolleena Itä-Helsingissä viime huhtikuussa

Yksin asunut nainen oli kotihoidon asiakas, mutta kaupunki ei ollut saanut tietoa, että hän on kotiutunut sairaalasta.

Olen antanut käskytyksen, että joka perjantai minulle täytyy raportoida, missä kotihoidon asiakkaat ovat.”

Helsingin kaupungin idän palvelualueen johtaja Merja Etholén-Rönnberg sanoo, että tiedonkulusta vastaavan systeemin piti olla kunnossa ja hoitajien olisi pitänyt alkaa käydä säännöllisesti naisen luona.

– Prosessi kuitenkin petti, Etholén-Rönnberg myöntää.

Etholén-Rönnberg sanoo, että Helsingin kotihoidon työntekijöiden ja esimiesten tarkkuus on ollut tapauksen jälkeen Itä-Helsingissä tiukempaa, kuin mitä viralliset ohjeet edellyttävät.

–  Olen antanut käskytyksen, että joka perjantai minulle täytyy raportoida, missä kotihoidon asiakkaat ja esimerkiksi sairaalaan siirretyt ihmiset ovat. Tietysti asiasta täytyy olla tietoinen koko ajan, mutta viimeistään perjantaina se tarkistetaan.

Valvontajärjestelmiin on luvattu parannuksia.

–  Meidän pitäisi luottaa systeemin toimivuuteen, mutta tämä oli niin vakava, että meidän täytyy tehdä enemmän. Näin ei saa käydä uudestaan.

Myös työntekijöiden myöhästymiset hoitokäynneiltä raportoidaan mahdollisimman tarkasti.

– Se kertoo, että ollaan tosissaan. Työntekijät soittavat asiakkaalle ja sanovat, että ovat nyt pikkuisen myöhässä, Ethólen-Rönnberg lupaa.

Miksi itähelsinkiläistä kotihoidon asiakasta alettiin etsiä keväällä vasta viikkojen jälkeen? Tuohon kysymykseen Helsingin kaupungin idän palvelualueen johtaja Merja Ethólen-Rönnberg ei osaa vielä vastata.

– Olemme antaneet tapahtumista selvityksen aluehallintovirastolle. Avi on siirtänyt asian Valviralle. Selvitys valmistuu elokuussa.

Kantelun siirtyminen Valviraan tarkoittaa sitä, että kyseessä voi olla vakava laiminlyönti. Valvira tutkii kantelun muun muassa silloin, kun hoitovirheen epäillään vaikuttaneen potilaan kuolemaan.

– Valvira ohjaa ja valvoo sosiaali- ja terveydenhuoltoa erityisesti silloin, kun kysymyksessä on periaatteellisesti tärkeät tai laajakantoiset asiat, ryhmäpäällikkö Eine Heikkinen Valvirasta kertoo.

Poliisi ei ole kertonut epäilevänsä asiassa rikosta, vaan tutki sitä kuolemansyyntutkintana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.