Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aivan tavallinen muoviämpäri voi pelastaa hukkuvan ihmisen hengen – "Jokaisen hyvä osata"

Tavallinen muoviämpäri soveltuu hyvin pelastusvälineeksi tilanteessa, jossa ihminen on joutunut veden varaan.

– Jokaisen veden äärellä aikaansa viettävän on hyvä osata tarpeen tullen pelastaa läheisensä veden varasta. Erityisen tärkeää on pitää huolta kavereista. Ei päästetä ketään veneilemään ilman oikein puettuja pelastusliivejä tai yksin uimaan. Lasten ollessa mukana, varmistetaan, että joku aikuinen on vastuussa lasten turvallisuudesta ja tarkkailee uivia lapsia lähietäisyydeltä jatkuvasti, muistuttaa LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen

Sallinen muistuttaa, että hukkuva ihminen ei välttämättä huuda tai heilu. Hukkuminen voi myös tapahtua minuuteissa. Siksi on tärkeää pitää läheisiään silmällä, vaikka ranta olisikin tuttu.

Tärkeintä pelastamisessa on toimia ripeästi, mutta rauhallisesti. Ensin on heti hälytettävä apua, tehtävä pelastus muillekin näkyväksi ja soitettava 112:een.

Mikäli on itse vedessä vaaratilanteessa, tulee huutaa heti apua ja yrittää olla panikoitumatta. Jos taas ystävä tai perheenjäsen joutuu vedessä hätätilanteeseen, voi avun saada pelastusrenkaan lisäksi esimerkiksi ihan tavallisella ämpärillä.

Näin pelastat ihmisen ämpärillä:

1. Laita ämpärin pohjalle vähän vettä tuomaan lisäpainoa ja helpottamaan sen heittämistä.

2. Heitä ämpäri kahvasta kiinni pitäen veteen pelastettavalle.

3. Pyydä pelastettavaa kääntämään ämpäri veteen ylösalaisin ja halaamaan ämpäriä.

4. Ohjeista pelastettavaa uimaan rauhallisesti ämpäriä puristaen rantaan. Auta pelastettava pois vedestä ja kutsu tarvittaessa paikalle lisäapua.

Mikäli saatavilla ei ole pelastusrengasta tai ämpäriä, etsi lähistöltä jokin muu tilanteeseen sopiva apuväline, kuten esimerkiksi vesikanisteri. Hyppää veteen pitäen katseesi pelastettavassa, lähesty häntä rauhoitellen ja ojenna apuväline. Tämän jälkeen vedä pelastettava turvaan.