Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Törkeä sähköpostihuijaus piinaa nyt suomalaisia – Lähettäjä väittää salakuvanneensa sinua

Aikuisviihdesivustoilla vierailleita tietokoneenkäyttäjiä on piinannut viime aikoina sähköpostihuijaus, joka hakee uskottavuudessaan vertaistaan.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus varoittaa sähköpostiin saapuvasta viestistä, jossa väitetään, että tietokoneelle on asennettu haittaohjelma, jonka avulla on vakoiltu käyttäjän salasanoja ja yhteystietoja.

Viestissä mainitaan myös, että tietokoneen videokamera on kaapattu ja sillä on salakuvattu käyttäjää tämän vieraillessa aikuisviihdesivustoilla. Viestiä tehostetaan mainitsemalla jokin vastaanottajan käyttämistä vanhoista salasanoista.

Viestin lähettäjä vaatii huijattavaa maksamaan määrätyn summan bitcoin-virtuaalivaluuttana, tai video jaetaan vastaanottajan työkavereille, perheenjäsenille tai sosiaalisen median kontakteille.

– Viesteille luonteenomaista on se, että ne ovat salasanaa lukuun ottamatta varsin ympäripyöreitä, eikä niissä esimerkiksi mainita nimeltä sivustoa, jolla vastaanottajan väitetään vierailleen, tai anneta todisteita vierailusta tai videomateriaalista. Bitcoinien toimitusosoite vaihtelee, Viestintävirasto tiedottaa.

Viestit ovat Kyberturvallisuuskeskuksen tietojen mukaan huijausta, eikä niihin kannata reagoida. Näyttöä esimerkiksi videoinnista tai tietokoneiden saastuttamisesta ei ole.

Kiristyskampanja ei kohdistu vain Suomeen, vaan vastaavia viestejä liikkuu myös maailmalla.

Huijausviesteissä mainitut salasanat ovat todennäköisesti peräisin vanhasta tietovuodosta tai -murrosta, ja niiden mainitsemisen tarkoituksena on säikäyttää viestin vastaanottaja maksamaan.