Sinilevän määrä ylitti ennusteet – Katso karu satelliittikuva vihreäksi värjäytyneestä Itämerestä

Itämeri oli vihreänä sinilevästä 16.7. SYKE

Tero Vähämäki

Sinileväkukintojen määrä on ylittänyt Suomen ympäristökeskuksen kesäkuiset ennusteet. Suomenlahdella ja Saaristomerellä on vallinnut viime päivinä poikkeuksellisen laaja sinileväkukinta, jonka odotetaan jatkuvan voimakkaana lähipäivinä etenkin eteläisillä merialueilla. Myös useat järvet ovat peittyneet vihreästä levästä.

Yksi suurimmista syistä vallitsevaan levätilanteeseen on ympäristökeskuksen mukaan Itämeren ravinnekuormitus. Myös ilmaston lämpeneminen hidastaa Itämeren toipumista.

Itämeren suojelukomissio HELCOM päivitti vuoden 2013 ministerikokouksessa tavoitteet fosforin ja typpikuorman alentamiseksi Itämeressä. Fosforikuorma onkin alentunut 60 prosenttia ja typpikuorma 40 prosenttia 1980-luvulta. Ravinnekuormitus ylittää silti edelleen komission tavoitteet.

Syvänteiden hapeton ja erittäin fosforipitoinen vesimassa hidastaa Itämeren vuosikymmeniä jatkuneesta liiallisesta ravinnekuormasta toipumista.

– Myös Itämeren alueen lämpeneminen lisää tulevaisuudessa sinileväkukintojen riskiä. Vesimassan voimistuva kerrostuminen voi aiheuttaa hapettomien alueiden laajenemista, mikä puolestaan kiihdyttää fosforin vapautumista pohjilta. Yleistyvät talviset vesisateet huuhtovat enemmän ravinteita mereen valuma-alueilta, Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila kertoo tiedotteessa.

Itämeren tilanteen parantaminen vaatii jatkossa ilmaston hillitsemisen ohella erityisesti ruuantuotannon päästöjen merkittävää vähentämistä. Ruuantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä Itämeri-jalanjäljestä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuluttaja voi helpoiten vaikuttaa Itämeren rehevöitymiseen vähentämällä lihansyöntiä. Tällä hetkellä eläinpohjaisen ravinnon tuotannon käytössä on noin 70 prosenttia Suomen peltoalasta.

Myös fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian käyttöä liikkumisessa ja asumisessa vähentämällä pystyy pienentämään omaa hiilijalanjälkeään.

– Ruuantuotannon päästöillä ja ilmastonmuutoksella on selkeä yhteys rehevöitymiseen. Kuluttajien valinnoilla ka politiikkatoimilla läpi yhteiskunnan on merkittävä vaikutus tulevaan rehevöitymiskehitykseen. Suomi toimii seuraavat kaksi vuotta puheenjohtajana HELCOMissa, joten meillä on nyt hyvät mahdollisuudet edistää päästöjen vähentämistä kaikissa Itämeren maissa, Knuuttila toteaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nyt tarkkana uimassa: Myrkytys voi tappaa koiran vain tunnissa – Tarkkaile näitä oireita rannalla 16.7.2018 16:10
  2. Tutkijalta murheellinen ennuste sinilevätilanteesta – "Vaatisi pidemmän jakson" 16.7.2018 14:38
  3. Sinilevä kukkii normaalia runsaammin – näillä keinoilla voit tunnistaa sinilevän 5.7.2018 19:45
  4. Kuvat: Kaupasta saa nyt sinilevätestejä – pulppuaa, vaahtoaa, höyryää ja voi syövyttää 1.7.2018 8:15

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut