Karuja kasvulukuja hoiva-alalta – henkilöstöpula aiheuttaa vakavia turvallisuusriskejä

Vanhuspalveluista Etelä-Suomen aluehallintovirastoon tehtyjen kanteluiden määrä on noussut vuoden takaisesta. Juha Perämäki

toimitus

Vanhuspalveluista tehtyjen kanteluiden määrä on noussut vuoden takaisesta.

Kuluvana vuonna kaikista Etelä-Suomen aluehallintovirastoon vireille tulleista valvonnoista vanhuspalveluiden osuus oli kolmannes. Lukumääräisesti uusia vanhustenhuollon valvontoja on tullut 33, joista kotihoidon osuus on kymmenen.

Sekä kotihoidossa että ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa epäkohtana toistuu henkilöstön riittämätön mitoitus suhteessa hoivan tarpeeseen. Tästä aiheutuu usein vakaviakin asiakasturvallisuusriskejä.

Sosiaalityöhön kohdistuvat kantelut ovat kasvaneet 14,6 prosenttiin kaikista alkuvuoden vireille tulleista kanteluista. Viime vuonna osuus oli 4,9 prosenttia. Ammattihenkilölain edellyttämän kelpoisuuden täyttävien sosiaalityöntekijöiden saatavuuden ongelmat selittävät osaltaan kasvua.

Lastensuojelusta tulee aikaisempien vuosien tapaan silti eniten kanteluja. Alkuvuodesta niitä oli tehty 48 kappaletta, mikä on 33 prosenttia kaikista kanteluista. Vammaispalvelut (19) ja vanhustenhuolto (14) ovat seuraaviksi yleisimpiä kanteluiden määrällä mitattuna.

Kantelu- ja valvonta-asioita ratkaistiin alkuvuodesta yhteensä 145. Huomautuksia ovat aiheuttaneet hallintopäätöksiin, rajoitustoimenpidepäätöksiin ja muistutuksiin liittyvät puutteet, henkilöstön riittävän mitoituksen laiminlyönti kotihoidossa ja asiakirjahallintoon sekä salassapitosäännöksien noudattamiseen liittyneet epäkohdat.

Vuoden 2018 alkupuoliskolla on tullut yhteensä 239 uutta kantelu- ja valvonta-asiaa vireille. Ne keskittyvät väestöpohjaltaan suurimman maakunnan eli Uudenmaan kuntiin. Uudenmaan osuus on keskimäärin kaksi kolmasosaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen vireille tulleista valvonta- ja kanteluasioista.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tältä näyttää hoiva-alan raskas arki – tarjotut palvelutkin heikentyneet 26.6.2018 9:53
  2. Hoivajätti Mehiläinen saa pääomistajan Luxemburgista ja uusia suomalaisomistajia – aikoo haukata entistä suuremman osa sote-miljardeista 18.5.2018 10:42
  3. Hoitaja tervehtii vanhusta nyt videon välityksellä – Postikin lähti mukaan kasvavaan hoivabisnekseen 13.5.2018 9:05
  4. Esperi Care ostaa useita hoivayksiköitä Helsingissä ja Vantaalla 12.3.2018 11:09
  5. Hoiva-avustaja yritti nostaa 99-vuotiaan tililtä 100 000 euroa – kuulolaitteen tyhjät patterit soittivat hälytyskelloa 3.10.2017 20:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut