Intohimoista tangoa, makkaraperunoita, sukkia sandaaleissa ja ystävällisiä ihmisiä – Seinäjoen tangomarkkinat on aikamatka festarien menneisyyteen ja se on loistavaa

Teuvo Keski ja Annu Keski-Luopa näyttivät kuinka hiki lentää tangoa tanssiessa. Nadi Hammouda

Toni Tervo

Perjantaina kello 13.45 nähdään Seinäjoen tangotorilla hetki, joka kuvaa osuvasti tangomarkkinoita.

Taivaalla välähtää salama ja vettä vihmoo kohtalaisesti, mutta torilla ihmiset tanssivat edelleen tangoa. Asenne on alusta asti selvä: hauskaa pidetään, vaikka olosuhteet eivät olisi ideaalit.

Tosin tämän vuoden tangomarkkinoilla huoli säästä osoittautuu aiheettomaksi. Sateet väistyvät nopeasti ja Seinäjoki kylpee koko viikonlopun paahtavassa helteessä muun Suomen tapaan.

Helle aiheutti sen, että tangolattialla päästiin välillä melko hikisiin tunnelmiin. Se ei kuitenkaan haitannut Teuvo Keskiä ja Annu Keski-Luopaa, jotka antautuivat intohimoisen tangon pyörteisiin tuntikausiksi.

– Olemme tanssineet yhdessä eilen kuusi tuntia ja tänään tulee varmaan kahdeksan. Tanssi antaa meille kaiken niin henkisesti kuin fyysisestikin. Siitä saa ihan hirveästi. Se on vähän sellaista, jota ei voi sanoilla kuvailla, Annu Keski-Luopa kertoo.

Tangoa tansittiin, vaikka vähän satoi (JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN)

Tango ei myöskään jää virallisille tanssilavoille vaan koko viikonlopun ajan on hyvin tavanomaista nähdä pariskuntien pistävän tanssiksi keskellä katua. Tangohulluutta kuvaa se, että festivaalille on julistettu myös tangovapaa-alue.

Ihmisten kanssa jutellessa tulee myös nopeasti selväksi, että lähes kaikki ovat olleet festivaalilla useita kertoja putkeen.

Tällaisia ovat esimerkiksi tanssikenkiä (ja millä muulla festarilla myydään tanssikenkiä) myyvät Sinikka ja Keijo Haapala, jotka ovat Tangomarkkinoilla 16. vuotta putkeen.

– Alkuvuosina tämä oli selkeästi vuoden paras myyntiviikko, mutta viime vuosina on ollut vähän hiljaisempaa. Kyllä sen verran menee, että pärjätään, Sinikka Haapala pohtii.

– Festivaali on myös viimeisen kymmenen vuoden aikana aika paljon siistiytynyt. Aiemmin täällä oli paljon enemmän sellaista rähinäporukkaa ja ryyppäämistä, Keijo Haapala jatkaa.

LUE MYÖS: YKSI MIES SOITTAA TANGOMARKKINOILLA LÄHES 30 KEIKKAA - HAASTATTELUSSA LEGENDA NIMELTÄ TAISTO LUNKKA

Vuosikymmeniä tangomarkkinoilla ovat käyneet myös karavaanarialueelle saapuneet Heikki ja Sirpa Peltola

– Silloin alkuaikoina tämä oli mielestäni parempi. Tapahtumia oli ympäri kaupunkia ja paljon katusoittajia ja sen sellaisia. Nyt on tullut vähän bisnes mukaan ja kaikki on ahdettu tuonne tangokadulle, Heikki Peltola pohtii.

– Silti tämä on yksi kesän kohokohdista. Nuorille on paljon erilaisia tapahtumia ja on hyvä, että meille vähän vanhemmillekin löytyy tällaista. Nämä ovat meidän festarimme, Mies toteaa.

Tanssikenkiä haluttiin välillä jopa jonoksi asti (JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN)

Tangomarkkinat erottuu selkeästi Ruisrockin ja Flown kaltaisista festivaaleista myös siinä, että ihmiset eivät ole niin hanakoita ilmoittamaan läsnäolostaan festareilla sosiaalisessa mediassa. Selfietä ottavia ihmisiä on ihmismäärään suhteutettuna todella vähän.

Ruoka on toinen asia, jossa ero "perinteisiin festareihin" näkyy. Nykyään varsinkin suuret festivaalit ovat luoneet kokonaisen ravintolamaailman, jossa on useiden huippukeittiöiden ja ketjujen kojuja sekä makuja ympäri maailmaa. Seinäjoella valttia taas ovat makkaraperunat, paistetut muikut sekä letut ja hillo.

LUE MYÖS: 50-LUVUN LOISTOAUTO HÄIKÄISI SEINÄJOELLA - ONKO TÄSSÄ UPEIN NÄKEMÄSI KARAVAANARI

Monella tapaa matka Seinäjoelle on matka siihen, millaisia festivaalit olivat Suomessa vuosikymmeniä sitten. Vegaanin kannattaa ehkä varata mukaan omat eväät.

Jokaiselle tangomarkkinoille kävijöille välittyy varmasti alueen lämmin ja ystävällinen tunnelma. Tanssitaidottomia ihmisiä ei katsota kieroon ja useille sukka-sandaali -yhdistelmää käyttäville ei tirskuta. Festivaalilla todennäköisesti juodaan keskimääräistä enemmän viinaa, mutta rähinää ei silti näy.

Festivaalilla oli koko viikonlopun hyvä tunnelma (JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN)

Tapahtuman henkilökuntaan kuuluva areenan stage manager Aki Arjalahti kertoo, että juuri yhteisöllisyys on yksi tapahtuman vahvuuksista. Varsinkin henkilökunnassa kaikki ovat kuin yhtä perhettä ja siitä kertoo myös se, että jokaisella on omat lempinimet.

Arjalahti tunnetaan alueella paremmin Emona. Lisäksi löytyy Tiku, Jeesus, Roll-on sekä Tyyppi.

– Puhumme työyhteisöstämme enemmänkin tangoperheenä ja olemme ystäviä myös siviilissä. Todella monelle ihmiselle tangomarkkinat määrittelevät kesän ja puhummekin usein ajasta ennen ja jälkeen tangoja, mies nauraa.

– Ulkopuolelta sitä ei ehkä käsitetä, että millainen paikka tämä on. Minusta VR:n pitäisi kustantaa jokaiselle suomalaiselle junalippu, jotta he pääsisivät kokemaan tämän. Tangomarkkinat on paljon muutakin kuin Tangoa.

Aki Arjalahti hehkutti festivaalin iloista yhteishenkeä

Tangofinalisti Nina Åkerman veti kilpasiskojensa kanssa torikeskuksen tupaten täyteen.

Tanssi jatkui myöhään yöhön joka ilta.

Sirpa ja Heikki Peltola ostivat pienen karavaanarinsa festivaaleja varten

Kuvat: Nadi Hammouda

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.