Intohimoista tangoa, makkaraperunoita, sukkia sandaaleissa ja ystävällisiä ihmisiä – Seinäjoen tangomarkkinat on aikamatka festarien menneisyyteen ja se on loistavaa

Perjantaina kello 13.45 nähdään Seinäjoen tangotorilla hetki, joka kuvaa osuvasti tangomarkkinoita.

Taivaalla välähtää salama ja vettä vihmoo kohtalaisesti, mutta torilla ihmiset tanssivat edelleen tangoa. Asenne on alusta asti selvä: hauskaa pidetään, vaikka olosuhteet eivät olisi ideaalit.

Tosin tämän vuoden tangomarkkinoilla huoli säästä osoittautuu aiheettomaksi. Sateet väistyvät nopeasti ja Seinäjoki kylpee koko viikonlopun paahtavassa helteessä muun Suomen tapaan.

Helle aiheutti sen, että tangolattialla päästiin välillä melko hikisiin tunnelmiin. Se ei kuitenkaan haitannut Teuvo Keskiä ja Annu Keski-Luopaa, jotka antautuivat intohimoisen tangon pyörteisiin tuntikausiksi.

– Olemme tanssineet yhdessä eilen kuusi tuntia ja tänään tulee varmaan kahdeksan. Tanssi antaa meille kaiken niin henkisesti kuin fyysisestikin. Siitä saa ihan hirveästi. Se on vähän sellaista, jota ei voi sanoilla kuvailla, Annu Keski-Luopa kertoo.

Tangoa tansittiin, vaikka vähän satoi (JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN)

Tango ei myöskään jää virallisille tanssilavoille vaan koko viikonlopun ajan on hyvin tavanomaista nähdä pariskuntien pistävän tanssiksi keskellä katua. Tangohulluutta kuvaa se, että festivaalille on julistettu myös tangovapaa-alue.

Ihmisten kanssa jutellessa tulee myös nopeasti selväksi, että lähes kaikki ovat olleet festivaalilla useita kertoja putkeen.

Tällaisia ovat esimerkiksi tanssikenkiä (ja millä muulla festarilla myydään tanssikenkiä) myyvät Sinikka ja Keijo Haapala, jotka ovat Tangomarkkinoilla 16. vuotta putkeen.

– Alkuvuosina tämä oli selkeästi vuoden paras myyntiviikko, mutta viime vuosina on ollut vähän hiljaisempaa. Kyllä sen verran menee, että pärjätään, Sinikka Haapala pohtii.

– Festivaali on myös viimeisen kymmenen vuoden aikana aika paljon siistiytynyt. Aiemmin täällä oli paljon enemmän sellaista rähinäporukkaa ja ryyppäämistä, Keijo Haapala jatkaa.

LUE MYÖS: YKSI MIES SOITTAA TANGOMARKKINOILLA LÄHES 30 KEIKKAA - HAASTATTELUSSA LEGENDA NIMELTÄ TAISTO LUNKKA

Vuosikymmeniä tangomarkkinoilla ovat käyneet myös karavaanarialueelle saapuneet Heikki ja Sirpa Peltola

– Silloin alkuaikoina tämä oli mielestäni parempi. Tapahtumia oli ympäri kaupunkia ja paljon katusoittajia ja sen sellaisia. Nyt on tullut vähän bisnes mukaan ja kaikki on ahdettu tuonne tangokadulle, Heikki Peltola pohtii.

– Silti tämä on yksi kesän kohokohdista. Nuorille on paljon erilaisia tapahtumia ja on hyvä, että meille vähän vanhemmillekin löytyy tällaista. Nämä ovat meidän festarimme, Mies toteaa.

Tanssikenkiä haluttiin välillä jopa jonoksi asti (JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN)

Tangomarkkinat erottuu selkeästi Ruisrockin ja Flown kaltaisista festivaaleista myös siinä, että ihmiset eivät ole niin hanakoita ilmoittamaan läsnäolostaan festareilla sosiaalisessa mediassa. Selfietä ottavia ihmisiä on ihmismäärään suhteutettuna todella vähän.

Ruoka on toinen asia, jossa ero "perinteisiin festareihin" näkyy. Nykyään varsinkin suuret festivaalit ovat luoneet kokonaisen ravintolamaailman, jossa on useiden huippukeittiöiden ja ketjujen kojuja sekä makuja ympäri maailmaa. Seinäjoella valttia taas ovat makkaraperunat, paistetut muikut sekä letut ja hillo.

LUE MYÖS: 50-LUVUN LOISTOAUTO HÄIKÄISI SEINÄJOELLA - ONKO TÄSSÄ UPEIN NÄKEMÄSI KARAVAANARI

Monella tapaa matka Seinäjoelle on matka siihen, millaisia festivaalit olivat Suomessa vuosikymmeniä sitten. Vegaanin kannattaa ehkä varata mukaan omat eväät.

Jokaiselle tangomarkkinoille kävijöille välittyy varmasti alueen lämmin ja ystävällinen tunnelma. Tanssitaidottomia ihmisiä ei katsota kieroon ja useille sukka-sandaali -yhdistelmää käyttäville ei tirskuta. Festivaalilla todennäköisesti juodaan keskimääräistä enemmän viinaa, mutta rähinää ei silti näy.

Festivaalilla oli koko viikonlopun hyvä tunnelma (JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN)

Tapahtuman henkilökuntaan kuuluva areenan stage manager Aki Arjalahti kertoo, että juuri yhteisöllisyys on yksi tapahtuman vahvuuksista. Varsinkin henkilökunnassa kaikki ovat kuin yhtä perhettä ja siitä kertoo myös se, että jokaisella on omat lempinimet.

Arjalahti tunnetaan alueella paremmin Emona. Lisäksi löytyy Tiku, Jeesus, Roll-on sekä Tyyppi.

– Puhumme työyhteisöstämme enemmänkin tangoperheenä ja olemme ystäviä myös siviilissä. Todella monelle ihmiselle tangomarkkinat määrittelevät kesän ja puhummekin usein ajasta ennen ja jälkeen tangoja, mies nauraa.

– Ulkopuolelta sitä ei ehkä käsitetä, että millainen paikka tämä on. Minusta VR:n pitäisi kustantaa jokaiselle suomalaiselle junalippu, jotta he pääsisivät kokemaan tämän. Tangomarkkinat on paljon muutakin kuin Tangoa.

Aki Arjalahti hehkutti festivaalin iloista yhteishenkeä

Tangofinalisti Nina Åkerman veti kilpasiskojensa kanssa torikeskuksen tupaten täyteen.

Tanssi jatkui myöhään yöhön joka ilta.

Sirpa ja Heikki Peltola ostivat pienen karavaanarinsa festivaaleja varten

Kuvat: Nadi Hammouda

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut