Kolme viidestä suomalaisesta käyttää säännöllisesti vähintään yhtä lääkärin määräämää lääkettä, mutta ajantasainen lääkityslista heistä on vain puolella.
Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät lääkkeensä pääsääntöisesti niin kuin lääkäri on määrännyt.
42 prosenttia vastaajista kertoo joskus jättäneensä lääkärin määräämän lääkkeen käyttämättä. 31 prosenttia kertoo joskus pienentäneensä ja 16 prosenttia suurentaneensa annostusta omin päin.
Yli yhdeksän kymmenestä luottaa lääkehoitoonsa ja siihen, että se toimii niin kuin pitää. Lähes yhtä moni uskoo, että lääkäri on valinnut hoitoon sopivimman lääkkeen tai lääkkeet.
Oman lääkehoidon mahdolliset haittavaikutukset huolestuttavat monia.
Vain noin puolella säännöllisesti lääkärin määräämiä lääkkeitä käyttävillä on ajantasainen lääkityslista, joka sisältää kaikki käytetyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.
Yli 65-vuotiailla lääkityslista on kuitenkin jo kolmella neljästä.
– Jokaisella, joka käyttää jatkuvasti lääkkeitä, pitäisi olla ajantasainen lääkityslista. Listan avulla lääkäri voi varmistaa, että lääkkeet sopivat yhteen, toteaa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.
– Tutkimuksissa on havaittu, että niillä, joilla ajantasainen lista on, on vähemmän ongelmia lääkehoidossaan.
Joka seitsemäs kyselyyn vastannut kertoi auttavansa omaistaan lääkehoidon toteutuksessa, esimerkiksi asioimalla omaisen puolesta apteekissa tai jakamalla lääkkeet dosettiin.
Joka viides heistä kertoi olevansa huolissaan omaisen lääkehoidon toteutumisesta.
– Vastaajia askarrutti etenkin, ovatko kaikki käytössä olevat lääkkeet tarpeellisia ja tulevatko ne otettua niin kuin pitää. Moni toi esille myös koko ajan kasvavan lääkekuorman, Sandler kertoo.
Suomalaisten lääkkeiden käyttöä selvitettiin osana IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta, jonka tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa toukokuussa. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1 000.