Syöpäsairas 80-vuotias lähetettiin kotiin, vaikka hän ei pystynyt syömään yksin – "Potilaan tahtoa on kunnioitettava"

Ikäihmiset haluavat usein itse mennä kotiin. Sairaalan on pakko ottaa tämä huomioon. Juha Perämäki

Karvinen Eeva

Syöpäsairas 80-vuotias Anneli (nimi muutettu) lähetettiin sairaalasta kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä kotiin. Vahvan lääkityksen vuoksi hän ei selviytynyt edes omasta ruokailustaan yksin. Viimeisen kotiutuksen jälkeen Anneli kaatui yöllä ja loukkasi itseään. Elämässä mukana ollut naapuri tilasi ambulanssin ja Anneli palasi sairaalaan. Sairaalakäyntien välissä Anneli ennätti olla enintään kaksi yötä kotona.

Keskustelu siitä, että liian huonokuntoisia vanhuksia kotiutetaan osastolta pulpahtaa tuon tuosta esiin arkikeskustelussa. Miten asian näkee terveydenhoidosta vastaava taho?

Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskuksen, Justin, sairauden hoidon johtajalääkäri Jarmo Anttila ei osaa suoralta kädeltä sanoa, kuinka paljon tällaista kodin ja hoitopaikan välistä sahaamista on, mutta pitää sitä poikkeuksena.

– Jos tällainen tilanne olisi, kierteen katkaiseminen pyritään tekemään heti, Anttila toteaa.

Anttilan mukaan kodin ja sairaalan välissä on kuntouttavia palveluita, joita voidaan käyttää apuna kotiuttamisessa.

– Kuntouttavia palveluita antavissa kodinomaisissa tiloissa pyritään harjoittelemaan kotona olemista rauhalliseen tahtiin, hän sanoo.

Myös kotihoidon palvelut sekä kotisairaala toimivat kotona toipumisen tukena.

Anttilan mukaan ylivoimaisesti suurin osa potilaista haluaa kotiin.

– Niin kauan kuin potilas pystyy omaan päätöksentekoon, on hänen tahtoaan kunnioitettava, Anttila toteaa.

Annelin tapauksessa ei ole tiedossa, halusiko Anneli itse lähteä kotiin.

Kotiutetaanko potilaita tilanpuutteen vuoksi?

– Meillä on naapurikuntien kanssa asevelisopimus. Tilojen suhteen autamme toisiamme. Lisäksi Justissa isoista yhden hengen huoneista voi helposti tehdä huoneen kahdelle, Anttila summaa.

Hän sanoo, että tilan puutteen vuoksi kotiuttaminen olisi todella poikkeuksellista.

Anttila kertoo, että ajoittain omaisilla ja läheisillä on huoli kodissa selviytymisestä. Joskus huoli on etähuolta, eli tilanne kauempaa katsovan ihmisen silmin näyttää toiselta kuin se todellisuudessa on. Hän sanoo, että kun kerrotaan vaihtoehtoisista mahdollisuuksista ennen kotiuttamista, päästään useimmiten hyvään yhteisymmärrykseen.

Sairaalassa makuuttamiseen liitetään usein infektio- sekä lihasten surkastumisen riski.

Infektiotartuntojen osalta Anttila sanoo, että Justissa ollaan nyt paremmassa tilanteessa kuin aiemmin. Sairaala ympäristönä ei silti hänen näkemyksensä mukaan vastaa toipumisen osalta kotona olemista.

– Mieluummin tehostetaan esimerkiksi fysioterapeuttien antamaa hoitoa kuin makuutetaan ihmistä sairaalassa, hän toteaa.

Järvenpäässä olevien palvelujen lisäksi kuntoutusta antaa myös Kiljavan sairaala.

Palveluita kotiin vai hoivaa kellon ympäri

Ikäihminen voi toimintakyvyn heikentyessä pyytää kaupungin työntekijää arvioimaan omaa toimintakykyä ja palvelujen tarvetta kotona. Mukana voi olla omaisia sekä muita arkeen osallistuvia henkilöitä. Tarvittaessa tehdään yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma, joka sisältää palvelut joko kaupungin tuottamina tai yhteistyössä yksityisen tuottajan kanssa.

Järvenpäässä ympärivuorokautisen hoivan palveluihin kuuluvat tehostettu kotihoito, tehostettu palveluasuminen ja laitoshoito, lyhytaikaishoito sekä kotiin kuntoutumisen yksikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.