Tuliko verkkokauppaostokseen yllättäviä lisäkuluja?

Suomalaiset kuluttajat tilaavat EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista pääasiassa vaatteita, kenkiä, laukkuja, puhelimia, elektroniikkaa ja muun muassa osia erilaisiin harrastusvälineisiin, laitteisiin ja työkoneisiin.  Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

Perheenäiti tilasi verkkokaupasta kesämekkoja tyttärelleen, mutta yllättyi kun paketin saapumisilmoituksen mukana tulikin vaatimuksen tulliselvityksestä.

Vajaan 20 euron lisämaksu ei ollut paha, mutta nosti edulliseksi kuvitellun tilauksen hintaa.

– Monelle verkkokaupassa asioivalle tulee edelleen yllätyksenä, että EU:n ulkopuolelta toimitettavista tuotteista pitää maksaa arvonlisäveroa ja mahdollinen tullimaksu, toteaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Hämmennystä lisää se, että verkkokauppa saattaa sijaita Euroopassa, mutta tavarat postitetaan esimerkiksi Kiinasta. Tieto ei aina ole selvästi esillä verkkokaupan sivulla.

Jos ostoksen arvo ilman postituskuluja on enintään 22 euroa, lähetyksestä ei yleensä tarvitse maksaa tullia eikä veroa, eikä tehdä tulliselvitystä.

22–150 euron ostoksesta pitää tehdä selvitys, mutta tullimaksua ei peritä. Arvonlisävero on kuitenkin maksettava. Yleisin verokanta on 24 prosenttia, elintarvikkeista peritään 14 ja kirjoista 10 prosentin alvit.

Monia yllättää sekin, että arvonlisäveroa, kuten tulliakin maksetaan tuotteen ja lähetyskulujen yhteissummasta.

Yli 150 euron ostoksesta peritään sekä vero- että tullimaksu.

Tullimaksun suuruus riippuu tuotteesta. Tyttöjen mekoista kannetaan 12 prosentin tulli, nahkakengistä kahdeksan ja tekstiilikengistä 17 prosentin tulli. Osa tuotteista on tullittomia.

Entä jos vaate on väärän kokoinen ja sen halua palauttaa?

– Tavaran palauttamisesta EU:n ulkopuolelle tulee olla selvitys. Tullilta voi hakea maksettuja maahantuontiveroja takaisin, Painokallio kertoo.

Kuluttajan kannalta ongelmaksi on muodostunut se, että kaikki verkkokaupat eivät vastaanota vioittunutta tuotetta tai asiakasta pyydetään lähettämään viallinen tuote Euroopassa sijaitsevaan keräilykeskukseen. Tällöin tulli ei palauta tuotteesta perittyjä tulli- ja alv-maksuja. Jos tilalle lähetetään ehjä tuote, kuluttajan maksettavaksi tulee tuplatullit ja -verot.

Kun tilaat ulkomaalaisesta verkkokaupasta:

Jos tilaat eurooppalaisesta verkkokaupasta, varmista mistä lähetys tulee.

Alvin ja tullin arvorajat ovat lähetyskohtaisia. Jos ostat useamman tuotteen, laske kannattaako tehdä yksi vai useampi tilaus.

Selvitä jo tuotetta tilatessasi, voiko viallisen tuotteen palauttaa lähtömaahan, jotta saat perittyä mahdolliset vero- ja tullimaksut takaisin.

Ole kriittinen, jos tilaat elintarvikkeita ja lisäravinteita. Ulkomailla lisäravinteena myytävä tuote voidaan tulkita Suomessa lääkkeeksi. Lääkkeiden tilaaminen Eta-alueen ulkopuolelta ei ole sallittua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.