Alaston pipopäinen mies herättää pelkoa Helsingissä – pyytää lapsia luokseen ja tyydyttää itseään

Itsensäpaljastaja piinaa paikallisia Viikissä. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Tero Vähämäki

Itsensäpaljastelu on epämiellyttävän yleinen ilmiö Suomen kesässä. Poliisin tietoon tulee viikoittain tapauksia, joissa itseään alasti esitellyt henkilö on häirinnyt ohikulkijaa.

Helsingin Viikkiä piinaa tällä hetkellä alaston mies, joka pyrkii juttelemaan ohikulkijoille. Noin 30-vuotias itsensäpaljastaja on verhonnut itsensä ainoastaan pipolla.

Useat paikalliset kertovat kaupunginosan Facebook-ryhmässä törmänneensä mieheen Hallainvuoren ulkoilualueella. Viikkiläinen perheenäiti tapasi itsensäpaljastajan kesken myöhäisen aamulenkkinsä.

– Olimme koiran kanssa kulkemassa ponihallien luona ja näimme miehen munasillaan, mutta pipo päässä lenkkipolulla, nainen kertoo.

Tällä kertaa vilauttelija ei ollut juttutuulella. Perheenäiti epäilee miehen pelästyneen koiraa ja luikkineen tämän vuoksi takaisin metsään.

– Hän lähti juoksemaan kohti metsää hokien samalla "sori, sori".

Nainen soitti inhottavan tapaamisen jälkeen hätäkeskukseen. Sieltä kerrottiin poliisin etsivän tuntomerkkeihin sopivaa epäiltyä.

– Ilmeisesti yhteydenottoja on tullut enemmänkin.

Alaston mies ei luotaantyöntävyydestään huolimatta järkyttänyt perheenäidin mieltä. Hän kuitenkin myönsi olevansa huolissaan alueen lapsista.

–Facebook-ryhmässä puhuttiin, että mies on pyytänyt lapsia luokseen samalla, kun tyydyttänyt itseään.

– Itsensäpaljastajista kuullaan varmasti viikoittain, jopa useammin kesällä, komisario Olavi Merihaara puuskahtaa kysyttäessä ilmiön yleisyyttä.

– Talvella heitä ei ole liikkeellä juuri ollenkaan. Onneksi Suomessa on tämä pitkä talviaika.

Merihaaran mukaan suurimpaan osaan paljastelu-tapauksista liittyy alkoholi.

– Alkoholi ja typerä päähänpisto on oman käsityksen mukaan yleisin syy. Ne ovat poliisiasioita.

Vanha – usein alkoholinhuuruinen – seura-tehtävä on juosta alasti julkisella paikalla. Nämä tapaukset ovat usein verrattain harmittomia, mutta paljastelijoiden joukossa liikkuu myös psyykkisesti sairaita tapauksia.

– On tietenkin näitä, joilla terveydelliset syyt saavat toimimaan tällä tavalla. He ovat enemmänkin sosiaali- ja terveydenhuollon juttuja, Merihaara toteaa.

Kuinka toimia, jos tapaa itseään alasti esittelevän ihmisen? Merihaaran mukaan tilanteeseen on vaikea antaa yksiselitteistä toimintamallia.

Stereotyyppistä vilauttelijaa ei ihmisten mielikuvista huolimatta ole olemassakaan.

– Nämä ovat niin tapauskohtaisia juttuja, että mahdoton sanoa. Mitään yleispätevää neuvoa ei tähän kannata antaa. Tietenkin mahdollisimman varovainen kannattaa olla vilauttajan tavatessaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut