Suositun uimarannan ulkoilureiteillä on koirille totaalikielto – "Osa ihmisistä pelkää koiria, vaikka ne olisivat kiinni"

KUNTORADAT Koirakiellosta ulkoilualueella on ollut epäselvyyttä.

Koirien ulkoiluttaminen Kuusijärvellä on herättänyt sosiaalisessa mediassa vilkasta keskustelua. Kädenvääntöä on käyty siitä, saako koiria ulkoiluttaa Kuusijärven ulkoilualueella ja siellä olevilla kuntoreiteillä.

Vantaan Sanomien lukija kertoo kysyneensä selvyyttä asiaan Vantaan kaupungilta, josta sai vastaukseksi, että Kuusijärven kuntopoluilla koiria saa ulkoiluttaa kytkettynä. Näin ei kuitenkaan ole. Koiria ei saa ulkoiluttaa Kuusijärven ulkoilualueella kuten kuntoradoilla edes kytkettynä. Liikuntapäällikkö Jari Lärka Vantaan liikuntapalveluista myöntää, että myös kaupungin sisällä on ollut erilaisia näkemyksiä asiasta.

– Asiasta juteltiin laajemmin ja kävin itse vielä katsomassa reitin. Kuusijärven kuntoradat kuuluvat ympyräratoihin, joissa koirien ulkoiluttaminen on Vantaalla kielletty, Lärka selvittää.

Ympyrärata on Lärkan mukaan kuntorata, joka alkaa sekä päättyy samaan pisteeseen ja se on valaistu. Järjestyslaki Suomessa sallii koirien ulkoiluttamisen kuntoradoilla, kun ne ovat kytkettyinä. Kunta voi kuitenkin määrätä kieltoja, ja näin Vantaalla on tehty. Vantaan kaupungin vapaa-ajan lautakunta päätti vuonna 2004, että koirien ulkoiluttaminen niin sanotuilla ympyräradoilla on kiellettyä.

– Lainsäädäntö on tässä tapauksessa siinä mielessä ikävää, että ihmisiä ei voida kuitenkaan rangaista, jos he rikkovat kieltoa, Lärka sanoo.

Vantaan kaupungin ohjeistuksessa koirien ulkoiluttamiseen liittyen kerrotaan, että kielto on voimassa niillä radoilla, joissa asiasta kerrotaan kieltomerkein. Lärkan mukaan kieltomerkit löytyvät myös Kuusijärveltä.

– Ympyräradoille on laitettu merkkejä, mutta usein ihmiset repivät ne irti. Merkkejä on myös kiinnitetty korkeammalle puihin, mutta silloin ihmiset vetoavat siihen, etteivät ole huomanneet niitä.

Kaupunki perustelee koirakieltoa ohjeistuksessaan sillä, että kuntoradoilla lenkkeilyn tulee olla turvallista.

– Osa ihmisistä pelkää koiria, vaikka ne olisivat kiinni. Kiinnikytketyn koiran hihna voi olla kahdeksan metrinen, jolloin voi tulla vaaratilanne, jos koira on toisella puolella rataa ja omistaja toisella puolella. Lisäksi koirien jätökset eivät ole mukava asia radoilla.

Ulkoilureitit Kuusijärveltä Sipoonkorpeen ovat suunnittelun alla.

– Ne eivät ole niin sanottuja ympyräreittejä, joten kyllä niissä voidaan kulkea koira kytkettynä.

Tästä on kyse

Kuusijärven ulkoilualueella ei saa ulkoiluttaa koiria.

Asiasta on herättänyt keskustelua ja epäselvyyttä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Kuusijärvellä on kaksi kuntorataa, jotka ovat 1,6 kilometriä ja 1,8 kilometriä.

Radat ovat niin kutsuttuja ympyräratoja, joissa Vantaan kaupunki on kieltänyt koirien ulkoiluttamisen.

Ympyrärata on kuntorata, joka alkaa sekä päättyy samaan pisteeseen ja se on valaistu.

Vantaan liikuntapalvelut on laittanut koiran ulkoilutuksen kieltävät kyltit ympyräkuntoratojen

varrelle.

Hakunilassa on 2,4 kilometrin lenkki, jota voivat myös koiran ulkoiluttajat käyttää. Talvisin reitti on koiralatuna.

Vantaan ohjeistus koirien ulkoiluttamisesta löytyy www.vantaa.fi > liikunta > ladut ja reitit > kuntoradat.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut