Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Makuupaikat on kuoleville!" – Hoitajan tyly käytös pöyristytti helsinkiläissairaalan päivystyksessä

SAIRAANHOITO Eerikki pyysi päästä lepäämään, mutta sai erittäin tylyn vastauksen hoitajalta. Malmin päivystyksessä tutkitaan sairaanhoitajan käytöstä potilastilanteessa.

Pukinmäkeläinen Eerikki Pekkarinen joutui toissa viikonloppuna Malmin sairaalan päivystyspoliklinikalla sairaanhoitajan käsittämättömän käytöksen kohteeksi.

Pekkarinen hakeutui päivystykseen lauantaina aamuyöstä äkillisen sairastumisen vuoksi. Työvuorossa ollut naishoitaja ei alkuun noteerannut huonovointisen Pekkarisen toivetta päästä makuulle.

– Kysyin uudestaan, että anteeksi, kysyisin sellaista, että... Lauseeni katkesi, kun hän huudahti suoraan vihaisena "En kuullut!" ja jatkoi matkaansa.

Lääkärin huoneessa vastassa oli jälleen sama hoitaja.

– Huoneessa uudistin pyyntöni, että pääsisin makuulle, jos joutuisin odottelemaan laboratoriotutkimuksia sairaalassa. Hoitaja kivahti minulle ja sanoi, että "Sä pääset makuulle kyllä sitte ku kuolet täällä! Makuupaikat on kuoleville!"

Hoitaja ihmetteli myös, miksi Pekkarinen ei hakeutunut yksityiselle.

– Olisit menny yksityiselle. Mitä sä tänne tuut, hä? Et sä osaa jätkä puhua, Pekkarinen toistelee hoitajan puheita.

Pekkarinen on joutunut asioimaan Malmilla viimeisen puolen vuoden aikana useamman kerran, mutta ei ole koskaan aikaisemmin kokenut vastaavaa.

– Hoitaja oli todella aggressiivinen, hyökkäävä ja jopa pelottava. Olen pääasiassa saanut Malmilla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hyvää palvelua. Nyt en uskonut korviani.

Paikalla ollut lääkäri oli sen sijaan asiallinen ja teki tarvittavat toimenpiteet, mutta ei puuttunut paikalla olleen toisen hoitajan kanssa naishoitajan käytökseen.

– Hoitaja oli todennäköisesti väsynyt, mutta ei tuollaista saisi tapahtua. Minä en menetä tästä yöuniakin, mutta joku toinen voisi menettää. Jollekin se voi olla ainoa ihmiskontakti viikkoihin, Pekkarinen toteaa käynnistään.

Malmin sairaalan ylihoitaja vs. Maritta Lindholm suhtautuu tapahtuneeseen vakavasti.

– Haluamme ilman muuta selvittää tilanteen ja puuttua tapahtuneeseen. Asiaton käytös ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää.

Asian selvittely on vielä kesken.

– Olemme selvittäneet, ketkä ovat olleet läsnä ja pyydämme selvityksiä.

Potilaiden tekemät valitukset tutkitaan aina tapauskohtaisesti.

– Kaikki tapaukset käydään läpi. Ryhdymme tarvittaviin toimenpiteisiin, jos tilanne niin vaatii.

Mikäli asiakas valittaa saamastaan hoidosta, asia selvitetään hoitoon osallistuneiden työntekijöiden kanssa ja pyydetään kirjalliset selvitykset tapahtuneesta.

Toimenpiteet tehdään saatujen selvitysten pohjalta. Lopputuloksena voi olla esimerkiksi huomautus tai varoitus.