Trumputin-logolle irvailua ja kritiikkiä netissä – Kuvituksen suunnittelija: "Halusin kuvata jännittävintä hetkeä"

Tämä kuvitus on herättänyt somessa kritiikkiä. Ulkoministeriön mediapankki

Don Lehtinen

Yhdysvaltojen ja Venäjän päämiesten kohtaamista varten suunniteltu kuvitus on herättänyt närää sosiaalisessa mediassa.

Ulkoministeriölle tehdystä kuvituksesta on olemassa useita erilaisia versioita, mutta tähän mennessä käytetyin on ollut yksinkertainen kolmen ympyrän grafiikka, jossa sininen ja punainen ympyrä koskettavat toisiaan vaakatasossa ja kolmas, harmaa tai väritön ympyrä on keskellä niiden päällä. Logomaisten ympyröiden päälle on sijoitettu teksti #HELSINKI2018.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak ja kansanedustaja Emma Kari (vihr.) kritisoivat logon maailmanpoliittista ulottuvuutta: Miksi Suomi on esitetty harmaana ja neutraalina alueena?

– Logossa Suomi ja Helsinki on kirjaimellisesti kuvattu harmaaksi alueeksi Venäjän ja USA:n väliin. Tämä viesti on väärä. Me emme ole harmaa alue. Me vastustamme syrjintää ja rasismia, puolustamme ympäristöä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa, Kari twiittasi.

Salonius-Pasternak ihmettelee myös, etteivät ympyröinä "ilmiselvästi" esitetyt Yhdysvallat ja Venäjä mene logossa päällekkäin. Tämä tulkinta viittaisi siihen, ettei niiden politiikassa ole mitään samanlaista.

The logo for the #TrumpPutinSummit does a few things from a politics researcher perspective: 1) suggests there is no overlap between what are obviously US (Blue circle) and Russia (Red circle) 2) Places Finland/Helsinki in between as - literally - the gray zone...#Helsinki2018pic.twitter.com/EFBMNVGMS3 — C Salonius-Pasternak (@charlyjsp) 10. heinäkuuta 2018

Logon on myös irvailtu muistuttavan luottokorttiyhtiö Mastercardin logoa sekä hybridisodankäynnin infografiikkaa.

Kuvituksen on suunnitellut 358-suunnittelutoimiston pääsuunnittelija Mikael Kivelä, joka on aiemmin suunnitellut ulkoministeriön Globaalit suhdanteet -nimisen graafisen ilmeen. Kivelä korostaa, että tämänlaisia kuvituksia ei koskaan suunnitella itsestäänselviksi.

– Kuvituksessa on kaksi isoa toimijaa, ja kolmas toimija on keskellä neutraalina maaperänä, Kivelä kertoo.

– Pääosassa on kohtaaminen, eli se hetki kun suurvallat ovat kohdanneet. Jos ympyrät menisivät päällekkäin, se voisi kuvata yhteisen sävelen löytymistä. Halusin kuitenkin kuvata jännittävintä hetkeä.

Kuvituksen voi tulkita eri tavalla myös ministeriössä. Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen näkee keskimmäisen ympyrän valokeilana, joka osuu Suomeen, kun suurvaltojen päämiehet kohtaavat siellä.

– Positiivista on, että visuaalisesta ilmeestä keskustellaan. Asiahan on vähän niin kuin ruoka, eli erilaisia mielipiteitä löytyy, Häkkinen sanoo.

Karin ja Salonius-Pasternakin kritiikin harmaasta alueesta hän torppaa täysin.

– Itsetunnon puutetta, jos kuvan näkee näin. Kyllä se tarkoittaa hyvin hoidettua ulkopolitiikkaa, kun Suomi on valittu tällaiseen tapaamiseen.

Häkkinen ja Kivelä muistuttavat, että kaikki kuvituksessa olevat värit ovat sekä Yhdysvaltojen että Venäjän lipuissa. Yhdysvaltojen väittäminen siniseksi ja Venäjän punaiseksi on näin liian yksinkertainen tulkinta. Esimerkiksi punaisen värin voi tulkita viittaavan sekä Venäjän neuvostoliitonpunaiseen historiaan että Donald Trumpin puolueeseen republikaaneihin.

Kivelän mukaan kuvitus olisi ollut uutislehtimäisempi ja perinteisempi, jos siinä olisi ollut ympyröiden sijaan kaksi lippua.

Kuvituksesta on olemassa myös erilaisia versioita, joissa kahden ympyrän kohtaaminen ei ole yhtä suuressa osassa. Marimekon ja Aarikan muotoilusta ammentavissa kuoseissa ympyröitä on enemmän ja ne näyttävät seisovan vierekkäin ilman jännitteitä.

Kuten Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen järjestelytkin, kuvituksen suunnittelu piti tehdä kiireessä. Kivelä kertoo aavistaneensa työtehtävän tulevan, kun tapaaminen julkistettiin. Hän sai tehtävän perjantaina, ja keskiviikkona kuvitus oli valmis.

Kuvitus on herättänyt myös vaihtoehtoisten kuvitusten tekijät. Twitteriin on tähän mennessä ladattu ainakin kaksi eri LGBTQI-ystävällistä sateenkaariversiota.

Tässä paranneltu #Helsinki2018-logo tulevaa #Trumputin-tapaamista varten. Se kuvastaa paremmin Helsingin henkeä! Kiitos @JanneKapylehto#TrumpPutinSummitpic.twitter.com/shntPekJQX — Tapio Laakso (@TapioLaakso) 10. heinäkuuta 2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
 2. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 3. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 4. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 5. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 6. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 7. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 10. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 11. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 12. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 14. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 15. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 2. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 3. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 7. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 11. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 12. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 13. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 14. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 15. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.