"Ei ajatella, että kissa on elävä olento" – Lemmikkejä kohdellaan karmeasti entistä useammin

Välinpitämättömyys lemmikkejä kohtaan on kasvava ongelma. Koiria jätetään yksin kotiin ja leikkaamattomien kissojen annetaan kulkea ulkona, mistä seuraa vakavia ongelmia.

Lemmikkien kaltoinkohtelu on lisääntynyt. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran raportin mukaan lemmikkieläinkohteisiin tehtiin vuonna 2017 aiempia vuosia enemmän epäilyyn perustuvia eläinsuojelukäyntejä, joista useimmat olivat aiheellisia. Tarkastusten määrä on Eviran tilastojen mukaan ollut kasvussa koko 2010-luvun

Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Carita Auvinen on huomannut, että lemmikkeihin suhtaudutaan aiempaa välinpitämättömämmin. Kissoja ja muita kotieläimiä pidetään, mutta niistä ei huolehdita.

– Eläinten sairauksista tai muista ongelmista ei välitetä. Kotikissat saavat pyöriä pihoilla huonokuntoisinakin. Tällainen on selkeästi lisääntynyt viime vuosina.

Auvinen huomauttaa, että ulkona liikkuvien kissojen ongelmat on helpompi havaita kuin kotona olevien koirien.

– On paljon koiria, jotka eivät saa tarpeeksi liikuntaa. Eläimiä myös jätetään yksin kotiin pitkäksi aikaa.

Hausjärven eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Mäki muistuttaa, että eläimen jättäminen pitkäksi aikaa yksin on heitteillejättö.

– Ihmiset lähtevät lomalle ja jättävät lemmikin kotiin. Joku saattaa käydä ruokkimassa sitä, mutta se ei riitä, sillä eläimen vointi pitäisi tarkistaa päivittäin.

Mäen mukaan koirien riittävän ulkoilutuksen laiminlyönnistä tulee paljon ilmoituksia. Hän kertoo tapauksista, joissa koiria on pidetty ulkona likaisissa tarhoissa vailla kunnollista sääsuojaa. Jos juomakupeissa on vettä, se on likaista. Tällaiset tapaukset menevät suoraan valvontaeläinlääkärin käsiteltäväksi.

Todellinen ongelma ovat myös kissapopulaatiot, joita syntyy, kun leikkauttamattomat kissat kulkevat vapaana. Populaatiossa saattaa olla kymmeniä kissanpentuja, jotka eivät kuulu kenellekään.

Ongelmat johtuvat välinpitämättömyyden lisäksi taloudellisista vaikeuksista. Eläinlääkärimaksut ovat kalliita, eikä kissan leikkauttamiseen ole välttämättä varaa.

Auvisen mielestä lemmikkejä saa liian helposti. Kissanpentuja myydään halvalla tai jaetaan ilmaiseksi välittämättä siitä, millaiseen kotiin ne päätyvät. Ilmaiseksi saatua lemmikkiä ei välttämättä arvosteta.

– Kissa ostetaan kuin lelu. Ei ajatella, että kissa on elävä olento, joka vaatii ruokaa ja hoitoa. Kissa ei ole villieläin, joka pärjää itsekseen.

Mäen mukaan ihmisiltä puuttuu pitkäjänteisyys ja sitoutuminen. Eläimiä saatetaan ottaa kustannuksia ja hoidon tarvetta miettimättä. Hän huomauttaa, että lemmikin ottaminen on vapaaehtoista, joten sitä pitäisi kyetä hoitamaan hyvin.

Vapaana kulkeva kissa

Jos näkee kissan kulkevan vapaana, ei kannata heti tarttua puhelimeen, neuvoo Carita Auvinen.

Jos kissan näkee ensimmäistä kertaa, se saattaa olla naapurin kissa, jota ei kannata tuoda löytöeläintaloon.

Auvinen kehottaa ensin kyselemään naapureilta, kuuluuko kissa jollekin heistä.

Jos löytää kissaemon pentuineen, on heti otettava yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen, jotta pennut saadaan vielä kesyyntymään.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut