HSY: Pk-seudun kierrätysmuovi viedään Riihimäelle, ei Kiinaan

KIERRÄTYS Muovipakkaukset kannattaa lajitella ja kierrättää, korostaa HSY.

toimitus

Kaikki pääkaupunkiseudun kotitalouksilta kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan muovijalostamolle Riihimäelle Fortumin muovinjalostuslaitokseen, kertoo HSY. Muovijätteet hyödynnetään jalostamolla uusiomateriaaliksi tai energiaksi.

Fortum on puolestaan ilmoittanut, että kotitalouksien lajittelemaa muovijätettä ei ole koskaan viety ulkomaille.

Muovin kierrätyksestä nousi kohu Lännen Median ja muun muassa Aamulehden kerrottua, että Euroopasta – ja myös Suomesta, viedään kierrätysmuovia Kiinaan, joka dumppaisi sen suureksi osaksi mereen. Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentin Mikko Paunio sanoi jutun mukaan, että "valtameret pelastetaan vain lopettamalla muovin kierrätys".

Lännen Media on sittemmin oikaissut artikkelia kertomalla, että Kiina ei tällä hetkellä vastaanota muovijätettä. Paunion mukaan hän ei tarkoittanut, että EU:sta yhä vietäisiin muovijätettä Kiinaan.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää pääkaupunkiseudulla muovipakkauksia jo lähes 5 000 kiinteistöltä ja keräystä laajennetaan.

HSY vastaa muovipakkausten keräyksestä toiminta-alueensa asuinkiinteistöissä ja kuljettaa muovijätteen muovinjalostamolle Riihimäelle.

Muovinjalostuslaitos vastaanottaa muovijätteen, lajittelee sen ja valmistaa siitä uusiomuovirakeita eri käyttötarkoituksiin. Uusiokäyttöön kelpaamaton jäte hyödynnetään energiana.

Muovipakkausjätteen keräyksen vastuut

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävä on vastata yli 2.300 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat muovipakkausten keräyksen ja hyötykäytön järjestäminen sekä kierrätysjärjestelmien edistäminen.

Rinki Oy järjestää kuluttajille Rinki-ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätykseen. HSY on vuokrannut omat kierrätyspisteensä Ringin käyttöön.

HSY vastaa muovipakkausten keräyksestä toiminta-alueensa asuinkiinteistöissä ja kuljettaa muovijätteen Suomen Uusiomuovin määrittelemään paikkaan, joka on Fortumin muovinjalostamo Riihimäellä.

Fortum Oyj:n vuonna 2016 valmistunut muovinjalostuslaitos vastaanottaa muovijätteen, lajittelee sen ja valmistaa siitä uusiomuovirakeita eri käyttötarkoituksiin. Uusiokäyttöön kelpaamaton jäte hyödynnetään energiana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.