HS: Suomalaiset haluavat pitää vaaralliset ihmiset laitoksissa – ”Jos punnitaan oikeusturvaa, en pidä kohtuuttomana"

94 prosenttia Helsingin Sanomien galluppiin vastanneista antaisi viranomaisille nykyistä enemmän keinoja määrätä vaaralliseksi arvioitu ihminen laitoshoitoon.

70 prosenttia vastaajista oli täysin samaa mieltä siitä, että ”viranomaisilla pitää olla mahdollisuus määrätä erittäin vaaralliseksi arvioitu ihminen laitoshoitoon”. 24 prosenttia vastaajista oli väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä. Kyselyyn vastasi noin 1 000 ihmistä.

Vastaajien mielipide-erot jakaantuivat vasemmisto-oikeisto-akselilla sekä vastaajien varakkuuden ja asuinalueen mukaan.

Eniten kannatusta vaaralliseksi todettujen ihmisten sulkemiseksi yhteiskunnasta löytyi itsensä poliittisesti oikealle mieltävien keskuudesta sekä erittäin hyvin toimeentulevista. Vastausten perusteella kannatus oli jonkin verran suurempaa pääkaupunkiseudulla kuin taajaan asutuilla alueilla.

Vähiten kannatusta löytyy vasemmiston kannattajista, opiskelijoista ja koululaisista.

Määräaikaisen rangaistuksen suorittanutta ei voi pitää vankilassa, vaikka hänet olisi todettu erittäin vaaralliseksi muille. Asiantuntijoiden mielestä vaaralliset rikoksenuusijat pitäisi voida tuomita elinkautiseen myös taposta, Helsingin Sanomat kertoo verkkosivuillaan.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen pitää parhaana vaihtoehtona sitä, että erittäin vaarallisena pidetty henkilö voitaisiin tuomita elinkautiseen myös taposta.

”Jos punnitaan oikeusturvaa, en pidä sitä kohtuuttomana. On kyse useita kertoja vakavaan rikokseen syyllistyneestä henkilöstä, joka on edelleen vaarallinen muille”, Tolvanen sanoo.

Uutissuomalainen julkaisi toukokuun lopulla galluptuloksen, jonka mukaan valtaosa suomalaisista muuttaisi lakia niin, että erityisen vaaralliset vangit voitaisiin pitää vankilassa senkin jälkeen, kun heidän tuomionsa päättyy. Tätä mieltä oli 85 prosenttia Uutissuomalaisen USU-gallupin vastaajista.