Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukholmassa kasvissyönti on jo arkipäiväistynyt – katso suomalaisparin ravintolavinkit

RUOKA Helsingistä Tukholmaan muuttaneet Charlotta Munsterhjelm ja Anton Häggman ryhtyivät kasvissyöjiksi ja heittivät vanhat opit ikkunasta.

Kun Tukholmaan muutama vuosi sitten asettunut helsinkiläispariskunta Charlotta Munsterhjelm ja Anton Häggman ryhtyivät yhdessä kasvissyöjiksi, he huomasivat pian, että vanhat opit oli unohdettava. Siinä missä sekaruokaa kokatessa mietittiin ensin proteiini ja sitten siihen sopivat lisukkeet, oli kasvisruokaa mietittävä yksinkertaisemmin.

– Tärkein oppimme oli, että yksi hyvä raaka-aine riittää. Voi valita vaikkapa hienon munakoison ja antaa sen loistaa läpi aterian.

Oivallus jalostui vielä, kun pariskunta huomasi, ettei kasviksia tarvitse peittää kastikkeisiin tai upottaa kermaan.

Kasvikset maistuvat vaikka sellaisenaan ja niiden oma maku on vaalimisen arvoinen.

– Pullollisella hyvää oliiviöljyä, merisuolalla, mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä pärjää todella pitkälle.

Ideologisista syistä kasvisruokavalioon siirtyneiden Charlotta Munsterhjelmin ja Anton Häggmanin ruokafilosofiassa kotiruuan pitää olla helppoa, halpaa ja kaikkien ainesten löytyä lähikaupasta.

Yksinkertainen reseptiikka takaa helppouden, edullisuutta taas edesauttaa sesonkiajattelu.

– Saatamme ostaa vaikka säkillisen punajuuria ja syödä niitä koko viikon, pariskunta nauraa.

– Mausteilla ja eri kypsennystavoilla samasta raaka-aineesta saa vaikka mitä erilaisia ruokia.

Kasvissyöjiksi siirtyessään he opiskelivat ahkerasti lihantuotantoon liittyviä asioita. Kokkaamiseen opit tulivat kantapään kautta, kokeilemalla ja erehtymällä.

Kaiken oppimansa jälkeen he halusivat jakaa tietoaan.

Ensin syntyi Cake and beans -blogi, joka poiki rinnalleen keväällä ilmestyneen ruokakirjan Ykskaks vege!

– Blogimme suosituin resepti on makaronilaatikko, jossa jauheliha on korvattu uunissa paahdetuilla ja garam masalalla maustetuilla kikherneillä, esikoiskirjailijat kertovat.

– Sekin todistaa sen, että ihmiset haluavat syödä kotonaan aika arkisesti.

Heidän oma arjenpelastajansa on useimmin linssipata, johon tulee valmiiksi keitettyjä linssejä, mausteita ja kookosmaitoa. Keitos valmistuu hetkessä ja maistuu monta päivää.

– Linssipata on hyvä esimerkki siitä, kuinka kasvisruoka toimii omillaan ilman, että kukaan edes kaipaisi siihen lihaa, Munsterhjelm ja Häggman pohtivat.

He arvelevat, että nykyinen tyyli syödä lihaa päivittäin, on tulossa tiensä päähän enemmin tai myöhemmin.

Tukholmassa kasvissyönti on arkipäiväistynyt nopeasti ja se näkyy myös ravintolatarjonnassa.

– Tarjonta on selvästi kattavampi kuin Helsingissä, koska asiakaskuntaa on enemmän. Täällä voi mennä vegaanisen fine dining -ravintolaan tai valita samalta kadulta useiden kasvisravintoloiden joukosta suosikkinsa.

Lihansyöjiksi he eivät enää palaa, mutta aikovat jatkossakin herkutella satunnaisesti juustoilla ja käyttää reseptiikassaan kananmunia.

Samaa joustavuutta he suosittelevat kaikille.

– Jokaisen on hyvä joskus katsoa syömisiään uudesta vinkkelistä, Munsterhjelm ja Häggman sanovat.

– Ehkä lihaa voisi miettiä harvinaisena herkkuna, jota syö kerran viikossa tai juhla-aterioilla?

Fotografiska

Museon kupeessa oleva ravintola on meidän lempiravintolamme, kun haluamme syödä vähän hienompaa ruokaa. Ravintola tarjoaa mahtavaa ja luovaa kasvis- ja sesonkipainoitteista ruokaa, jossa kasvikset ovat ruokalajien sankarit ja lihaa käytetään vain mausteena vaatiessa. Tämän lisäksi ravintolasta on yksi Tukholman kauneimmista näkymistä. Kannattaa varata pöytä etukäteen.

Osoite: Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm

Nettisivut: fotografiska.com

Växthuset

Täysin vegaaninen fine dining-ravintola todella mielenkiintoisessa miljöössä. Yöklubin kupeessa, moottoritien alla, kävellään ensin tyhjän baarin läpi vanhaan hienoon taloon, jossa on karun kauniisti asetellut pöydät. Tuntuu vähän kuin olisi Berliinissä.

Ravintola on aika vaikea löytää, joten kannattaa katsoa tarkemmat ohjeet nettisivuilta.

Osoite: Hammarby Slussväg 2, 118 60 Stockholm

Nettisivut: restaurangvaxthuset.se

Kalf & Hansen

- Täydellinen lounaspaikka. Hyvää, yksinkertaista ja suhteellisen terveellistä. Kaikki ruuat voi saada vegevaihtoehdolla. Ota ruoka mukaan ja nauti Mariatorgetin nurmikolla.

Osoite: Mariatorget 2, 118 49 Stockholm

Nettisivut: kalfochhansen.se

Mahalo

- Vegaanikahvila, joka on voittanut tukholmalaisten sydämet. Maukkaita ja tuttuja perusruokia (hampurilaisia, leipiä, nuudeleita ja salaatteja) yhdistettynä kuvankauniisiin smoothiebowlseihin ja raw-jälkiruokiin.

Osoite: Hornsgatan 61, 118 49 Stockholm

Nettisivut: mahalosthlm.se

Bio Rio (Bistro Rio)

Meidän ehdoton lempilähiravintolamme, Bio Rio:n Bistro tarjoaa kasvis-kotiruokaa kauniissa vanhassa elokuvateatterissa. Jos sinulla on aikaa, niin käy katsomassa elokuva, ota mukaan lasi viiniä ja nauti se elokuvasalin takaosassa olevilla sohvilla. Ravintolassa on myös usein brunssi-näytöksiä sekä muita erikoisnäytöksiä (me kävimme äskettäin Mamma Mia!-elokuvan sing-along näytöksessä!), joten käy nettisivuilla tarkistamassa sattuisiko erikoisnäytöksiä sopivasti matkallesi.

Osoite: Hornstulls strand 3, 117 39 Stockholm

Nettisivut: biorio.se