Työttömät ymmällään aktiivimallista: TE-toimistoon runsaasti puheluita – "Epäselvyyttä koko kevään"

Tämän vuoden alusta voimaan astunut aktiivimalli ykkönen on aktivoinut työttömät työnhakijat ainakin soittamaan ahkerasti paikallisiin TE-toimistoihin ja tiedustelemaan, miten he voivat todistaa oman aktiivisuutensa niin etteivät he menetä 4,65 prosenttia joko ansiosidonnaisestaan tai työmarkkinatuestaan.

– Meille on tullut paljon soittoja tämän asian suhteen. Tästä on ollut epäselvyyttä koko kevään. Muun muassa se ei ole ollut selvää, että tiedot aktiivimallin mukaisista toimista pitää toimittaa maksajalle, siis joko Kelalle tai työttömyyskassalle, Uudenmaan TE-toimiston Porvoon palvelupäällikkö Niclas Tåg sanoo.

– Myös siitä on ollut epäselvyyttä, mikä toiminto riittää aktiivisuuden osoittamiseen.

– Tässä on ollut lisähaasteena se ongelma, että sitä aktiivimallin taustalla olevaa lainsäädäntöä, jonka Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut, soveltavat työttömyysetuuden maksajatahot, eivät Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva TE-hallinto tai TE-toimistot. Meillä lainsäädäntö ei ole muuttunut millään tavalla niin että se huomioisi aktiivimallin synnyn. Toimimme täällä niin kuin ennenkin. Työttömällä työnhakijalla on oikeudet ja velvollisuudet ihan samat edelleenkin kuin ennenkin. Se on se haaste.

– Aikaisemminkin työvoimapalvelut ja maksajatahot on linkitetty, mutta tässä aktiivimallin ehtojen täyttymisen tarkastelussa tätä linkitystä ei ole. Meillä on tarjolla niitä palveluita, jotka kelpaavat sen aktiivisuuden toteuttamiseen. Me emme myöskään voi tehdä päätöksiä asiakkaan osalta jotta hän saisi aktiivimallin ehdot täyttymään, Tåg selittää.

Säilyttääkseen työttömyysetuuden ennallaan palkkatyön työtunnit ja niistä maksettu palkka, yritystoiminnan tulo ja muu aktiivisuudeksi laskettava toiminta ilmoitetaan Kelalle tai omalle työttömyyskassalle samalla hakemuksella, jolla haetaan työttömyysetuutta.

Jos henkilö on täyttänyt 61 vuotta, hänellä on niin sanottu lisäpäiväoikeus, eli jos hän on ansiosidonnaisella, hän saa olla siinä eläkeikäänsä saakka.

Siitäkin on ihmetelty, yritetäänkö aktiivimallilla työllistää jo lähes eläkeiässäkin olevia henkilöitä, eli jos henkilö on työttömyyspäivärahan lisäpäivillä eli ns. eläkeputkessa, koskeeko aktiivimalli myös häntä.

– Aktiivimalli koskee myös perus- ja ansiopäivärahan lisäpäivillä olevia työttömyysetuuden saajia, Sosiaali- ja terveysministeriön sivustolla kerrotaan ykskantaan.

Vaatimukset ovat siis selkeät: Säilyttääkseen työttömyysetuuden ennallaan työttömänä työnhakijana on 65 tukipäivän tarkastelujakson aikana tehtävä 18 tuntia palkkatyötä. Palkan on oltava TES:in mukainen. Tai vaihtoehtoisesti on ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta. Vuonna 2018 määrä on 241 euroa.

Tai vaihtoehtoisesti on oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa. Näitä toimia voivat olla esimerkiksi ammatinvalinta- ja uraohjaus sekä työhönvalmennus.

Uudenmaan TE-keskus onkin lisännyt kurssituksiaan, koska niille on ollut kasvava kysyntä aktiivimallin voimassaolon aikana.

– Haluamme tarjota sopivia työkaluja työllistymiseen. Näitä erilaisia uudenlaisia työllistymistä edistäviä palveluja on lisätty ja lisätään edelleen, Tåg kertoo.

Jos tilannetta tarkastellaan tilastojen valossa, työnhakijat ilmeisesti kokevat TE-toimistojen kurssituksen helpommaksi vaihtoehdoksi kuin pätkätöiden löytämisen.

KELAn alkuvuoden tilastojen mukaan vain noin puolet 200 000 peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella olevasta täytti aktiivisuusehdon alkuvuonna.

Aktiivisuusehdon täyttäneistä 25 000 oli tarvittava määrä työtuloja. Yli 70 000 työnhakijan aktiivisuusehto täyttyi osallistumalla työllistymistä edistäville TE-toimiston kursseille.

Ikääntyneet ja vajaakuntoiset ovat kokeneet aktiivimallin haasteellisena ja ahdistavanakin.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n saamien alustavien tietojen mukaan hallituksen aktiivimalli ykkönen näyttää leikkaavan erityisesti ikääntyvien toimeentuloa. SAK:n mukaan eläkeputkessa olevista vain 13 prosenttia on täyttänyt aktiivisuusehdon ja välttynyt leikkurilta.

Ikääntyneitä on myös hakeutunut aktiivimallin porsaanreikään, eli he panevat työkyvyttömyyseläkkeen vetämään, jolloin heiltä ei sen käsittelyn aikana voida vaatia aktiivisuutta.

Kesäkuun lopussa saatiin kuulla, että Kela on hukkumassa toimeentulotukihakemuksiin. Aktiivimalli ja pääkaupunkiseudun kallis asuminen ovat lisänneet hakemuksia ennätyksellisen paljon.

Yhtälö näyttää olevan selkeä: Jos työtön ei täytä aktiivimallin ehtoja, työttömyyskorvaus pienenee, ja moni hakee tulojen täydennykseksi toimeentulotukea Kelasta.

– Kelaan on tullut kymmeniä tuhansia toimeentulotuen hakemuksia kesäkuussa, joten syväanalyysiä me emme ole ehtineet tekemään, mutta ihan selkeästi aktiivimalli näkyy hakemusten määrässä, on Kelan Eteläisen vakuutuspiirin johtaja Antti Jussila sanonut Yle:n haastattelussa.

Porvoon Kelan paikallistoimistosta ei paikallista tilannetta kommentoitu, vaan sieltä opastettiin tiedonhankintaan kansalliselle tasolle.

Kaikesta tästä herää kysymys, onko aktiivimallista todella jotain hyötyä? Löytävätkö ihmiset sen ansiosta paremmin työtä? Vai yrittävätkö he vain varmistaa, että täyttävät aktiivimallin ehdot?

SAK:n mukaan eri aloilla on erilainen tilanne. Esimerkiksi palvelualoilla on paremmin tarjolla pätkätyötä, ja aktiivimallin ehdot on näin ollen ollut helpompi täyttää.

Jos valmisteilla oleva, nyt jo kritiikkiä saanut aktiivimalli kakkonen jossain vaiheessa hyväksytään, kiristyvät vaatimukset entisestään. Sen mukaan kaikkien työttömien tulisi hakea vähintään yhtä työpaikkaa viikossa säilyttääkseen työttömyysetuutensa ja ilmoittaa hakemistaan paikoista verkkopalvelun kautta säännöllisesti vähintään kerran viikossa.

Todella suuria muutoksia saattaa olla näköpiirissä myös koko TE-systeemissä.

– Jos Sote ja maakuntauudistus tulee, TE-toimistot nykymuodossaan lakkautetaan ja toiminnot siirtyvät maakuntiin, Tåg kertoo.

Aktiivimalli

a) On tehtävä 18 tuntia palkkatyötä.

b) On ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta eli 241 euroa (vuonna 2018).

c) On oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa.

Yhdistelmiä edellä mainituista aktiivisuuden osoittamisen tavoista ei voida laskea yhteen.

Asiaa arvioi työttömyysetuuden maksaja, eli Kela tai työttömyyskassa.

Tarkastelujakso on 65 tukipäivää eli noin kolme kuukautta.

Lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut