Romanialaismiehet murtautuivat asuntoihin ympäri Etelä-Suomea – Tulivat ensin Suomeen kerjäämään

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kolme romanialaista miestä yli kolmen vuoden vankeusrangaistuksiin marraskuun 2017 ja tammikuun 2018 välisenä aikana tehdystä asuntomurtosarjasta eteläisessä Suomessa. Miehet syyllistyivät 25 törkeään varkauteen, varkauteen tai niiden yritykseen, joista kahdeksan tapahtui Itäisen Uudenmaan kunnissa.

Miesten tapa toimia oli koko ajan sama, kaksi murtautui taloon vääntämällä ikkunan tai ulko-oven auki ja kolmas toimi kuskina ja kohteen ulkopuolella vartijana. Miehet olivat sukua toisilleen.

Käräjäoikeus langetti 27-vuotiaalle Valentin-Remus Bitulle ja 23-vuotiaalle Julian-Ilie Chebacille kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion. Kuskina toiminut 38-vuotias Constantin Bahrica sai 3 vuotta ja 4 kuukautta vankeutta, koska hänen mukanaolostaan Bitun ja Chebacin ensimmäisellä Porvooseen tehdyllä keikalla ei ollut tarpeeksi näyttöä.

Miehet murtautuivat porvoolaiseen omakotitaloon 24. marraskuuta ja saivat saaliikseen koruja ja kassakaapin sisältöineen. Varastetun omaisuuden kokonaisarvo oli 4 000 euroa.

Joulukuun aikana miehet iskivät 22 taloon tai kesäasuntoon. Ensin oli vuorossa läntinen Uusimaa ja kaukaisimmat keikat tehtiin Forssaan, Saloon ja Janakkalaan.

Miehet palasivat itäsuunnalle joulukuun puolivälissä, jolloin kohteena olivat sipoolainen omakotitalo ja porvoolainen kesäasunto. He saivat omakotitalosta saaliikseen matkapuhelimen ja puukon, kesäasunnolta mukaan lähtivät kiikarit.

Joulun alla miehet iskivät kolmeen taloon Myrskylässä, yhteen Sipoossa ja yhteen Askolassa.

Yhdessä myrskyläläistalossa teko jäi yritykseksi, kun anastettavaa ei löytynyt. Kahdesta muusta talvisaikaan asumattomasta talosta he löysivät koruja ja pikkurahaa.

Sipoosta ja Askolasta saaliiksi saatiin koruja, kelloja ja kolikoita. Teot luokiteltiin törkeiksi varkauksiksi, koska talot olivat tekoaikaan asuttuja.

Kolmikosta varsinaiset tekijät olivat osittain myöntäneet heihin kohdistuneet syytteet, mutta kuski oli pontevasti kiistänyt osallisuutensa. Miehet olivat esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa kertoneet tapahtumista sekavasti ja epäuskottavasti.

Esimerkiksi Chebac kertoi oikeudessa pitäneensä taloja hylättyinä ja vähätteli tekoja.

– Jos olisin halunnut ryöstää kunnolla, olisin mennyt rikkaiden koteihin, mies kertoi.

Miehet kertoivat tulleensa Suomeen ensin kerjäämään.

– Huomasimme, etteivät ihmiset anna rahaa. Päätimme lähteä varkaisiin.

Käräjäoikeuden mukaan rikokset tehtiin ammattimaiseen tapaan. Saaliin rahallinen arvo jäi tekojen vakavuuteen nähden pieneksi, mikä lievensi rangaistusta.

Oikeus velvoitti miehet korvaamaan lähes 25 000 euroa asianomistajille varastetusta tavarasta ja rikotuista ovista ja ikkunoista sekä oikeudenkäynti- ja muita kuluja.

Kaksi liigaa jäi kiinni jo aikaisemmin

Kolme romanialaismiestä jäi kiinni Vihdissä, läntisellä Uudellamaalla 19. tammikuuta 2018.

Itä-Uudenmaan alueella operoineita asuntomurtokoplia oli aiemmin talvella vangittu jo kaksin kappalein.

Marraskuussa 2017 poliisin haaviin jäi kahdeksan romanialaista.

Joulukuun alussa murtosarjasta epäiltyinä vangittiin lisäksi kolme Georgian kansalaista.

Etenkin loka–marraskuun röyhkeät asuntomurrot herättivät suurta huomiota ja huolta Porvoon seudulla.

Tapauksista tuli piikki seudun rikostilastoihin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut