Moni käyttää aurinkovoidetta tietämättään väärin – Näin suojaudut ihosyövältä

Zuzanna Banach (vas.), Tiina Forsman ja Anne Karppinen levittävät aurinkovoidetta kerhon lapsille, jos vanhemat ovat sitä hankkineet . Sauvo Jylhä

Anne Kanerva

Monelle auringonottajalle on epäselvää, tarvitseeko päivittynyttä ihoakin rasvata. Mitä tähän sanoo Syöpäjärjestöjen viestinnän asiantuntija Maarit Rautio?

– Myös ruskettunut iho tarvitsee suojavoidetta, hän tähdentää.

Moni sivelee suojavoidetta liian vähän, jolloin sen teho ei ole riittävä. Suojavoidetta pitäisi laittaa enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta. Suositeltavaa on käyttää voidetta, jonka suojakerroin on 30.

Lisäkerroksia tarvitaan uinnin, pyyhkeellä kuivaamisen tai hikoilun jälkeen.

Ihosyövistä vakavin on melanooma, johon sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Melanooman huono maine johtuu sen leviämiskyvystä.

Valtaosa melanoomapotilaista paranee, mutta noin viidesosalla tauti leviää ja on silloin harvoin parannettavissa.

– Melanooma johtuu 95 prosentissa tapauksissa uv-säteilystä. Melanoomaan sairastuu yhä useampi, koska ruskettunutta ihoa pidetään kauniimpana kuin kalpeaa, Maarit Rautio sanoo.

Auringon säteilyltä suojautumiseen on kolme keskeistä keinoa eli varjo, vaatteet ja voide.

– Vetäydy varjoon keskipäivän auringon aikaan. Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11–15 välillä. Suojaudu kevyillä, väljillä vaatteilla. Käytä lisäksi hattua ja aurinkolaseja.

Keravan terveyskeskuksen ihotautilääkäri Taras Klimenkoa huolettaa ruskettumisen ihannointi syöpätietoisuudesta huolimatta.

– Ruskettuminen lisää ihosyöpien riskiä. Ihon palamista ei vaadita, hän huomauttaa.

Klimenkon mukaan on hyvä, että ihon polttamisia on alettu välttää käyttämällä suojavoiteita. Ihotautilääkärin mukaan se vähentää ensisijaisesti kuitenkin vain melanoomariskiä.

Keravalla todetaan vuosittain noin 70 tyvisolusyöpätapausta.

– Ne ovat ihon pahanlaatuisista kasvaimista yleisimpiä ja kilteimpiä, eivätkä lähetä etäpesäkkeitä ja kasvavat paikallisesti, Klimenko sanoo.

Melanoomia löytyy 5–10 vuosittain ja okasolusyöpiä saman verran, Klimenko kertoo.

Syöpäriski kasvaa iän myötä

Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpä. Sairastuneita on arviolta 12 000–14 000 vuodessa.

Okasolusyövät ovat toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä, ja niitä löydetään Suomessa vuosittain noin 1 700.

Kolmas yleinen ihosyöpä on melanooma, johon sairastuu joka vuosi yli 1 400 suomalaista.

Ihosyöpä havaitaan usein varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste hyvä.

Ihosyöpien riski kasvaa iän myötä.

Melanoomaa esiintyy kuitenkin myös nuorilla aikuisilla. Lapsilla melanooma on harvinainen.

Ilmansyöpää.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.