Merivoimille uusi 162 miljoonan euron ohjusjärjestelmä – "Kehittynyt kaikilla suorituskykyalueilla"

Suomen merivoimat saa uuden pintatorjuntaohjusjärjestelmän.

Kilpailutuksen tuloksena hankittava israelilainen Gabriel-ohjusjärjestelmä korvaa nykyisen Meritorjuntaohjus 85M-järjestelmän, joka tulee elinkaarensa päähän 2020-luvulla.

Uudet ohjukset asennetaan Hamina- ja Laivue 2020 -luokan aluksille ja ajoneuvoalustoille. Järjestelmän elinkaaren odotetaan ulottuvan 2050-luvulle.

Merivoimienmukaan uudella järjestelmällä luodaan vastustajalle pidäke ja uhka sekä Suomelle kyky vastata modernin ja kehittyvän taistelukentin uhkiin myös tulevaisuudessa.

– Yleisesti voidaan todeta, että ohjus on kehittynyt kaikilla tyypillisillä meri- ja pintatorjuntaohjuksessa olevilla suorituskykyalueilla, kuten esimerkiksi kantama, reittilento, maaliinhakeutuminen ja maalin valinta, Merivoimien suunnittelupäällikkö, kommodori Veli-Petteri Valkamo kertoo.

– Yksityiskohtaisemmat suorituskykyyn liittyvät tiedot eivät ole julkisia.

Hankinnan arvo on 162 miljoonaa euroa. Se kattaa laukaisuyksiköt, pintatorjuntaohjukset, simulaattorit ja testilaitteet, varaosia ja koulutusta. Kalusto toimitetaan vuosien 2019–2025 aikana.

– Pintatorjuntaohjus on tärkeä osa puolustusvoimien suorituskykyä, minkä vuoksi järjestelmän ylläpitokyky luodaan Suomeen. Hankinnassa varmistetaan huoltovarmuuden turvaaminen koko elinjakson ajalle. Arvion mukaan hankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on noin 179 henkilötyövuotta ajalla 2022–2050, merivoimat tiedottaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut