Nyt tuli karu luku aktiivimallista – Lähes 90 prosenttia ikääntyvistä joutui leikkuriin

Vain 13 prosenttia ikääntyvistä työttömistä, jotka kuuluvat SAK:n työttömyyskassaan, on täyttänyt aktiivimallissa määritellyn aktiivisuusehdon. Tämä tarkoittaa, että peräti 87 prosenttia ikääntyvistä työntekijöistä on menettänyt tuloja aktiivimallin vuoksi.

– Näyttääkin siltä, että ikääntyville työttömille aktiivimallista on tulossa pysyvä työttömyysturvan leikkuri, sanoo SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen

SAK:n mukaan aktiivisuusehdon täyttämisen edellytykset vaihtelevat suuresti iän ja ammattialan mukaan. Tiedot perustuvat kahdeksan SAK:n työttömyyskassan alkuvuonna keräämiin tietoihin.

Esimerkiksi palvelualoilla aktiivisuusehto on täyttynyt huomattavasti muita aloja paremmin. Monet PAMin työttömyyskassan jäsenistä tekevät osa-aikaista työtä ja saavat soviteltua päivärahaa täyttäen näin myös aktiivisuusehdon.

Heikoin tilanne näyttää puolestaan olevan teollisuuden eri aloilla, kuljetusalalla sekä julkisten ja hyvinvointialojen työttömillä.

– Monilla aloilla keikkatyötä ei juurikaan ole tarjolla. Ansiopäivärahaa saavien aktiivisuusehto täyttyy pääosin työkeikkojen kautta. Palveluja sen sijaan näytetään tarjoavan pääosin vasta kun työttömyys pitkittyy, Pirjo Väänänen sanoo.

Etelä-Suomen Media uutisoi aiemmin, että aktiivimalli rokotti pelkästään toukokuussa 130 000 työttömän tuloja Kelan mukaan vain puolet työttömistä täytti aktiivimallin ehdot alkuvuonna.

Kela kertoi keväällä myös, ettei aktiivimallin käyttöönotto ole kuitenkaan lisännyt perustoimeentulotuen saajien määrää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut