Suunnitelma: Mellunmäestä ratikalla Jumboon ja lentoasemalle – "Iso investointi mutta ei mahdoton"

HANKE Vantaan kaupungilla on suuri tahtotila saada raiteet Vantaalle.

Vantaan kaupungin tämän hetkinen suunnitelma ratikan reitistä ja mahdollisista tulevaisuuden ratikkareitin laajenemissuunnitelmista. Vantaan kaupunki

Marika Lumme

Vantaalle suunnitellaan ratikkaa, joka kulkee noin 20 kilometrin matkan Helsingin Mellunmäestä Länsimäen, Hakunilan, Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon kautta Aviapolikseen ja lentoasemalle.

Ratikalla on ollut vuosien varrella useita nimiä, viimeisimpänä Vantaan pikaratikka. Pika-sana on tiputettu pois, mutta Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holmin mukaan vauhtia tulee olemaan riittävästi.

– Ratikan nopeus on herättänyt keskustelua erityisesti poliitikkojen keskuudessa. Nopeus on keskeinen ja tärkeä asia. Ratikka tulee näillä näkymin kulkemaan keskimäärin 24 kilometriä tunnissa. Helsingissä ratikat kulkevat 14 kilometriä tunnissa. Näkisin, että Vantaan ratikan vauhti on riittävä, Holm sanoo.

Nopeimmillaan ratikka voi kulkea 70 kilometriä tunnissa. Matka Hakunilasta Tikkurilaan tulisi suunnitelmien mukaan taittumaan kymmenessä minuutissa. Tikkurilasta Jumboon matka kestää 13 minuuttia ja Jumbosta lentoasemalle 12 minuuttia.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pitää matka-aikoja kaupunginosien välillä erittäin kohtuullisina. Viljanen näkee tärkeänä, että kauppakeskus Jumboon tulee julkisen liikenteen raideyhteys.

– Vantaalla on erittäin suuri tahtotila saada ratikka seuraavan vuosikymmenen aikana. Raiteet tuovat rakentajille rohkeuden rakentaa, Viljanen kertoo.

Jos kaupungin toive toteutuu, ratikkakiskojen ja -varikoiden rakennustyöt voivat alkaa vuonna 2025. Ratikan kyytiin voisi puolestaan hypätä 2030-luvun alkupuolella. Jotta tämä toivekuva toteutuu, vaaditaan vielä useita neuvotteluja ja päätöksiä. Kaupunki toivoo saavansa tukea valtiolta, sillä yksin Vantaan rahalla hanke ei ole mahdollinen.

Viljasen mukaan toiveena on, että hallitus ottaisi Vantaan ratikan virallisiin suunnitelmiinsa ja hanke pääsisi Euroopan laajuiseen liikenneverkkoon (TEN-T-verkko) ja saisi EU:lta rahoitusta.

– Vantaa varautuu ratikan tuomiin kustannuksiin siten, että emme missään tapauksessa kasvata lainamääräämme tulevina vuosina, Viljanen kertoo.

Ratikkahankkeen kokonaiskustannusarvio on tällä hetkellä noin 300 miljoonaa euroa. Vantaan osuus tulisi olemaan noin 100 miljoonaa euroa. Valtiolta kaupunki toivoo rahoitusta noin 30 prosentille kokonaiskustannuksista. Loppuosassa maksajana on muun muassa Helsinki, sillä ratikkareitin päätepysäkki on idässä Mellunmäki.

– Ratikka on iso investointi, mutta ei mahdoton, Viljanen sanoo.

Tästä on kyse

Vantaalle on suunniteltu ratikkaa, joka kulkee noin 20 kilometrin matkan Mellunmäestä Länsimäen, Hakunilan, Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon kautta Aviapolikseen ja lentoasemalle.

Raitiotie sijoittuu muuten Vantaalle, mutta Mellunmäen metroaseman päässä noin 500 metriä on Helsingin puolella.

Pysäkkejä tulee noin 30. Pysäkkien väli on keskimäärin 800 metriä.

Suunnitelmat ratikan toteuttamiseksi ovat Vantaan osalta pitkällä. Ratikan reitti ja hankkeen maankäyttö määritellään yleiskaavaluonnokseen, joka valmistuu vuoden lopussa. Ensi vuoden loppuun mennessä tarkentuu ratikan yleissuunnitelma, jonka jälkeen alkaa rakennus- ja katusuunnittelu. Hanke tarvitsee valtion tukea ja rahoitusta.

Ratikan ulkonäkö on vielä suunnittelun alla. Todennäköisesti ratikat tulevat olemaan vihreän värisiä.

Ratikan rakennustyöt alkavat aikaisintaan vuonna 2025. Ratikan suunnitellaan kulkevan 2030-luvun alkupuolella.

Vuonna 2020 ratikan tulevaa reittiä on tarkoitus harjoitella bussilinjalla 562, joka muuttuu linjaksi 570. Reitti on lähes sama kuin ratikalla, mutta bussi pysähtyy puolella nykyisistä pysäkeistä.

Kaupungin mukaan ratikka vastaa suureen ennustettuun väestönkasvuun Vantaalla. Ratikan matkustajamäärän ennustettu olevan 86 000 vuorokaudessa vuonna 2040.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 2. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 3. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 4. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 5. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 14. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 15. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 13. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 14. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 15. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.