Kuin scifielokuvasta: poliisi saamassa valtuudet ottaa dronen ohjaus haltuun kesken lennon

Dronea voi käyttää myös rikosten tekemiseen, muistuttaa sisäministeriö. Juha Perämäki

toimitus

Sisäministeriö esittää uudessa lakiluonnoksessaan poliisille entistä laajempia toimivaltuuksia puuttua lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen liikkumiseen.

– Poliisi voisi puuttua dronejen lennättämiseen silloin, kun se olisi välttämätöntä muun muassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Näitä toimivaltuuksia tarvitaan myös rikosten ennalta estämiseen ja merkittävien valtiollisten tapahtumien turvaamiseen, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Esityksessä poliisille annettaisiin valta estää lennättäminen onnettomuuspaikalla, jottei kameran ja dronen yhdistelmällä kuvattaisi uhreja ja häirittäisi onnettomuuspaikalla tehtäviä toimenpiteitä.

Poliisi voisi myös käyttää voimakeinoja puuttuakseen lennättämiseen. Ministeriö ehdottaa myös esimerkiksi sellaisia teknisiä laitteita, joilla häiritään dronen ja sen ohjausjärjestelmän välistä yhteyttä tai otetaan lentolaitteen ohjaus haltuun.

Sisäministeriö muistuttaa, että drone-lennättäminen on luonut uudenlaisia turvallisuusuhkia. Esimerkiksi dronejen taitamaton tai piittaamaton lennättäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita. Droneja voidaan käyttää myös rikosten, esimerkiksi salakuvaamisen tai yritysvakoilun tekemisessä. Ministeriön mukaan poliisi ei tällä hetkellä pysty puuttumaan tällaiseen tarpeeksi.

Lakiluonnos lähti lausunnolle maanantaina 25. kesäkuuta, ja hallituksen esitys pyritään antamaan eduskunnalle ensi syksynä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut