Aktiivimalli leikkasi 130 000 työttömän tuloja toukokuussa

Kelan julkistamien tilastojen mukaan vuoden 2018 toukokuussa 132 500 ihmistä sai työttömyysetuuden alennettuna, koska he eivät olleet täyttäneet aktiivimallin aktiivisuusehtoa.

Heistä 85 957 sai Kelan maksamaa työttömyysetuutta ja 46 588 työttömyyskassojen maksamaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Työttömyysetujen saajien määrä laski edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna kuudella prosentilla. Kelasta työttömyysetuutta sai 221 982 henkilöä ja ansiosidonnaista päivärahaa 126 626 henkilöä, joka on 15 prosenttia vähemmän kuin toukokuussa 2017.

Luvut tarkoittavat, että 38 prosenttia Kelan työttömyysedun saajista ja 37 prosenttia ansiosidonnaisen päivärahan saajista ei täyttänyt aktiivisuusehtoa tämän vuoden toukokuussa. Aiemmin tänä vuonna Kela arvioi, että tammi-maaliskuussa aktiivimallin alkamisen jälkeen hieman yli 50 prosenttia oli täyttänyt aktiivisuusehdon

Kelan mukaan viime vuoden toukokuuhun verrattuna yhä useampi sai kuitenkin soviteltua työttömyysetuutta tai työttömyysetuutta työllistymistä edistävien palvelujen ajalta. Kokonaisuutena tilastoista selviää, että aktiivisuusehdon täytti toukokuussa 2018 useampi kuin sen olisi täyttänyt vuotta aiemmin.

Etelä-Suomen Media kertoi aiemmin, että aktiivimallilla ei ole ollut vaikutusta perustoimeentulotuen saajien määrään Perustoimeentulotuki on viimesijainen tuki, jota voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Tilastokeskus on puolestaan selvittänyt, ettei aktiivimallin käyttöönotto ole lisännyt piilotyöllisyyttä Työttömyysaste on Suomessa laskussa.

Aktiivisuusehto tarkoittaa, että työttömän on 65 maksupäivän mittaisen tarkastelujakson aikana oltava 18 tuntia palkkatyössä, ansaittava yrittäjätuloa 241 euroa tai oltava 5 päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa. Jos ehto ei täyty, työttömyysetuus pienenee 4,65 prosentilla seuraavan tarkastelujakson ajaksi. Leikkaus vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut