Helsinki ryhtyy edistämään toisen asteen maksuttomuutta – meneekö yhä suurempi osa lukiopaikoista muualla asuville?

Helsingin lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa edetään kohti maksuttomia opetusmateriaaleja ja -välineitä, päätti kasvatus- ja koulutuslautakunta viime viikon tiistaina.

Lautakunta antoi lausunnon sdp:n valtuustoryhmän laatimaan ryhmäaloitteeseen. Lopullisesti toisen asteen maksuttomuudesta ja muutoksen aikataulusta päätetään kaupungin budjettineuvottelujen yhteydessä.

Lukion kustannukset voivat nousta tietokoneen hankinnan myötä 2 600 euroon ja ammattitutkintojen kustannukset voivat alasta riippuen olla jopa tuhansia euroja.

Pelastakaa lapset ry:n tekemässä kyselytutkimuksessa liki 60 prosenttia vastaajista kertoi, että heillä oli ollut haasteita selvitä maksuista.

Opetushallituksen selvityksen mukaan puolestaan noin kolmanneksella lukiolaisista tai heidän perheistään on ollut taloudellisia vaikeuksia.

Kasvatus- ja koulutustoimialan mukaan maksuttoman opetuksen kustannukset helsinkiläisille ja ulkopaikkakuntalaisille täällä opiskeleville olisivat yli 19 miljoonaa euroa vuodessa. Toimialan mukaan opintoihin on saatavissa taloudellista tukea, eikä opetusmateriaalien maksullisuus opetushallituksen selvituksen mukaan ole esteenä kouluttautumiseen.

Lautakunta päätti kuitenkin lausuntoehdotuksesta poiketen äänestyksen jälkeen tukea maksuttomuuden edistämistä toisella asteella.

Vesa Korkkulan (vas.) vastaehdotusta kannattivat demarit, vasemmisto ja vihreät. Perussuomalaiset, kokoomus ja rkp äänestivät alkuperäisen esityksen puolesta.

Demarit olisivat halunneet lyödä lukkoon jo aikataulun, ja korvata syksystä 2020 alkaen toisen asteen aiheuttamat kustannukset opiskelijoille kokonaisuudessaan. Ville Jalovaaran (sd.) vastaehdotus kuitenkin raukesi kokouksessa, sillä äänestyksessä sitä kannatti vain toinen lautakunnan demarijäsen.

Jos maksuttomuuteen siirrytään, onko vaarana, että Helsingin opiskelupaikat menevät ulkopaikkakuntalaisille? Nouseeko esimerkiksi lukioon pääsyn keskiarvoraja Helsingissä?

– En usko, että oppimateriaali on ainut kysymys, joka vaikuttaa mihin lukioon pyritään. Siihen vaikuttaa matka ja muutkin asiat, Ville Jalovaara sanoo.

Hänen mukaansa opiskelupaikkojen riittävyys on kuitenkin asia, jota tulee arvioida.

– Kieltämättä tämä on asia, mitä pitää pohtia ja olisi hyvä pohtia yhdessä myös naapurikuntien kanssa. Esimerkiksi lastentarhanopettajien palkoista on käyty tänä keväänä keskustelu ylikunnallisesti pk-seudulla, Jalovaara vertaa.

Päivitetty klo 9.30: lisätty tieto, että Ville Jalovaaran vastaehdotusta kannatti äänestyksessä toinen sdp:n edustajalautakunnassa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut