Vanhainkoti sai idean – asukkaiden iloksi oma kesäkanala, hoitaja lahjoitti rakennustarvikkeet

Vanhusten asumispalveluyksikkö Kotolassa on asukkaiden iloksi rakennettu talkoovoimin kesäkanala.

Kirsti Seger ja Vieno Hyytiäinen nauttivat kanojen tuomasta vilinästä. He molemmat pitävät Konalaa hyvänä ideana. Heitä ei ole vielä ainakaan haitannut Jussi kukon aikainen kiekuminen. Eero Pirinen

Eero Pirinen

Aurinko paistaa ja ruoho pöllyää, kun Ansa, Jussi ja Vilja jahtaavat toisiaan ennen kuin he ryntäävät varjoon auringonpaistetta pakoon.

Pieni huikka vettä ja sitten on hyvä asettua aloilleen ottamaan aurinkoa.

Ansa, Jussi ja Vilja ovat kanoja, tarkemmin he ovat Suomen Maatiaiskanoja Alhon kannasta ja heille on rakennettu komeat tilat missä temmeltää. Heille on Kotolassa rakennettu talkoovoimin kesäkanala.

Idea lähti siitä, kun Kotolan hoitajat alkoivat keskenään pohtia tällaista mahdollisuutta.

Materiaalit kanalaan lahjoitettiin asumispalveluyksikölle ja kanat heille lainasi eräs heidän omista hoitajistaan, jolla on aikaisempaa kokemusta kanalan hoitamisesta.

– Hänellä oli idea millainen kanalasta pitää tehdä, joten hän oli ikään kuin työnjohtaja rakennusvaiheessa. Kanala valmistui joka tapauksessa vikkelään tahtiin parissa päivässä, kertoo Kotolan osastonjohtaja Kaisa Niskala.

Niskala kertoo Konala nimen tulevan Kotolan ja kanalan yhdistelystä. Konala pystytettiin kesäkuun alussa ja se on jo tuottanut Kotolassa munia. Niskala kertoo, että lähes joka toinen päivä saa olla munia keräämässä Konalasta.

– Onhan Konalasta ollut munien lisäksi paljon muutakin iloa. Se on tosi kivaa vaihtelua asukkaille ja on se myös viihdettä heidän omaisilleen ja muille vierailijoille. Kaikista eniten siitä on ollut kuitenkin iloa asukkaille, Niskala kertoo.

Kotolassa Konalan hoitotoimet ja siivoaminen lankeaa hoitajille. Heitä se ei kuitenkaan tunnu haittaavan. Julia Huovinen on yksi Kotolan hoitajista ja häntä ei kesäkanala haittaa, vaan hän näkee sen hyödyt asukkaille.

– Ei siitä ole paljoa vaivaa, kun ei sitä tarvitse siivota joka päivä. Se on virike vanhuksille ja loistava tapa saada heidät ulkoilmaan. Siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa. He taisivat huomata Konalan ensimmäiset munat, sanoo Huovinen.

Monet varmasti kuvittelevat ikäihmisten nyhjöttävän sisällä päivästä toiseen, mutta näin ei ole.

– Eräs asukas täällä on todellinen aamuvirkku ja hän on nyt viime aikoina heti noustuaan mennyt katsomaan kanoja ja niiden vointia. Kanala todellakin aktivoi meidän asukkaita. Esimerkiksi muistisairauksista kärsivät passivoituvat helposti, mutta Konala on saanut heidätkin ulos liikkeelle, Niskala tuo ilmi.

Vieno Hyytiäinen on Kotolan asukas ja hän käy aktiivisesti seuraamassa Konalan asukkaiden puuhia. Hän huomauttaa kuinka Jussi kukon pyrstö muuttaa väriä sen mukaan mistä kulmasta sitä katsoo.

–Erittäin paljon olen pitänyt Konalasta. Hienoa, että tällaista tehdään, Hyytiäinen kertoo.

Jos itse halajat kesäkanalaa, tulee sinun ottaa muutama asia huomioon.

Kanat vaativat hoitoa joka päivä.

Kesäkanojen pitoa koskee sama lainsäädäntö kuin ympäri vuoden pidettäviä kanoja. Kanojen sijoituspaikka syksyn tullen pitää varmistaa hyvissä ajoin. Sinun tulee rekisteröityä eläintenpitäjäksi ja rekisteröidä kanojen pitopaikka kunnan maaseutuviranomaiselle.

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi kanat on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 1.12.–31.5. Käytännössä niiden on tällöin oltava sisätiloissa tai hyvin tiheän verkon suojaamassa aitauksessa.

Tarkemmat kanoja koskevat eläinsuojelusäädökset löydät esimerkiksi Eviran sivuilta ladattavasta oppaasta Kana – eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 2. Työmaa sotkee Triplan liikennettä – kävelyputken korjaus kestää lokakuulle
 3. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 6. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 7. Moottoripyöräilijä pakeni poliisia Espoossa hurjaa vauhtia, kunnes kaatui ja pyörä syttyi tuleen
 8. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. T24: Viro menetti alkuvuonna 200 000 turistia koronakriisin takia
 12. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 13. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa
 14. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 15. Koronakevään puutarhatöistä ja varastojen siivouksista ennätyksellinen ruuhka Sortti-asemille – kävijämäärä joudutaan rajoittamaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 3. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 4. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 7. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 8. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 9. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 12. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 13. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 14. Kristillisten Mika Ebeling kannattaa vaihtoehtoista tapaa koronan nujertamisessa – "Tätä mahdollisuutta ei pidä jättää käyttämättä"
 15. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.