1 000 000 kaasupulloa vuodessa – täällä paiskitaan nyt täyttä häkää töitä, jotta saat pihvisi grillattua juhannuksena

Innogasin toimitusjohtajan Juha Karvosen takana on eri puolille Suomea lähteviä täytettyjä perinteisiä teräksisiä nestekaasupulloja. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Suomalaista grillikesää ei olisi ilman Innogasia. Kapasiteetiltaan maan suurimman nestekaasun pullottajan toimitiloissa Porvoon Kilpilahdessa oleva pyörivä pullotuskarusellilaite toimii kesän sesonkikuukausina arkisin vuorokauden ympäri, kun erityisesti tiettyjen kotitalouskäyttöön toimitettavien nestekaasupullotyyppien kysyntä moninkertaistuu.

– Tämä ja ensi viikko ovat vuoden kiireisimmät. Kapasiteetin mitoitus on haasteellista. Kapasiteetti on aina riittänyt, mutta kyllä se meitä helpottaisi, jos asiakkaat vaihtaisivat kaasupulloja enemmän muulloin kuin juhannusviikolla, Innogasin toimitusjohtaja Juhapekka Karvonen huokaa Uusimaa-lehden haastattelussa.

Pullokaasun käytön sesonkikuukaudet ovat säätilan mukaan huhti–toukokuulta elokuuhun.

– Sesonkikuukauden kysyntä voi olla kolminkertainen talvikuukauden kysyntään verrattuna. Kotitalous- ja grillipullojen osalta kysyntä voi nousta viisinkertaiseksi, mutta juhannusviikolla kysyntä voi olla jopa kymmenkertainen talviviikkojen kysyntään nähden, Juhapekka Karvonen kertoo.

Innogas on palveluyritys, joka täyttää nestekaasupulloja, huoltaa niitä ja tarjoaa toimintaan liittyviä logistiikkapalveluja. Se ei osta tai myy kaasua. Innogasin asiakkaita ovat omistajat Neste ja AGA sekä muut pullonestekaasualan yritykset. Nestekaasu tulee putkea pitkin Porvoon öljynjalostamolta.

Innogas toimittaa vuosittain noin miljoona pulloa kaasua 15 erilaisessa pullotyypissä, jotka ovat teräs, komposiitti- tai alumiinipulloja. Valikoima on eurooppalaisittain runsas. Pienimmät pullot ovat kahden kilon pulloja, suurimmat 210 kilon astioita.

Pullokaasua toimitetaan kotitalouskäyttöön ja teollisille asiakkaille. Säiliöautotoimitukset eivät kuulu Innogasin liiketoimintaan.

Juhapekka Karvonen kertoo, että nestekaasun kotitalouskäyttö on ollut Suomessa pienessä kasvussa. Pääsyy on grillausbuumi, kun helppokäyttöiset kaasugrillit ovat yleistyneet kotona ja mökeillä. Nestekaasun perinteisiä käyttökohteita ovat kesämökit, matkailuautot ja veneet. Uusia ovat esimerkiksi hyttysansat ja terassilämmittimet.

Nestekaasun kotitalouskäyttöä ei enää tilastoida, mutta kysynnän kasvu näkyy esimerkiksi siten, että uusia kaasupulloja myydään vuosittain paljon enemmän kuin vanhoja poistuu käytöstä.

Nestekaasun myynnistä ja markkinoinnista vastaavat Innogasin asiakkaat. Mistä kuluttaja tietää käyttävänsä porvoolaista kaasua?

– Täyttämissämme pulloissa on viinipullojen tapaan muovisinetti, jolloin asiakas tunnistaa varmuudella, että pullo on täysi. Sinetissä on Innogasin nimi, Juhapekka Karvonen kertoo.

Innogasilla on kourallinen kilpailijoita. Innogas tekee niillekin jonkin verran nestekaasupullojen määräaikaishuolto- ja korjaustöitä Porvoossa.

Oy Innogas Ab

Perustettu vuonna 1992. Alkuperäiset omistajat olivat Nesteen omistama Tehokaasu ja Shell, nykyisin yhtiön omistavat puoliksi Neste Markkinointi ja AGA.

Liikevaihto oli vuonna 2017 noin 7,4 miljoonaa euroa.

Työllistää vakituisesti 29 henkeä. Kesätyöntekijöitä on tänä vuonna 20, heistä yli kaksi kolmasosaa on opiskelijoita.

Täyttölaitos ja yksi aluevarasto sijaitsevat Kilpilahdessa, lisäksi yrityksellä on neljä aluevarastoa eri puolilla Suomea.

Lähellä Porvoon öljynjalostamon pääporttia sijaitsevan Kilpilahden täyttölaitosalueen pinta-ala on noin kaksi hehtaaria.

Pulloja kuljettaa viisi sopimusliikennöitsijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.