Kieltääkö EU nettimeemit? Alan erikoislehti huolestui internetin hauskinta ilmiötä uhkaavasta vaarasta

Nettimeemien leviäminen voi hidastua huomattavasti, mikäli uusi EU-artikla otetaan käyttöön. Arkistokuva /Ella Kajaste

toimitus

Euroopan parlamentti äänestää keskiviikkona 20. kesäkuuta uudesta tekijänoikeusdirektiivistä, jonka yksi tarkoitus on suojella tekijänoikeuden alaista materiaalia leviämästä internetissä ilman lupaa. Teknologiaa erikoistuneen Wired-lehden mukaan tämä vaikuttaisi myös nettimeemien levittämiseen.

Wired sekä useat internetin vaikuttajat World Wide Webin perustajaa Tim Berners-Leetä myöten ovat huolestuneet direktiivin 13. artiklasta, joka pakottaisi Facebookin, Redditin ja Twitterin kaltaiset alustat tarkistamaan ja sensuroimaan käyttäjiensä tuottaman sisällön ennen kuin se julkistetaan.

Avoimessa päättäjille suunnatussa kirjeessään vaikuttajat toteavat, että 13. artikla "ottaisi ennennäkemättömän askeleen kohti internetin muuttumista avoimesta innovaation ja jakamisen alustasta automaattisen valvonnan ja kontrollin välineeksi".

Kirjeessä tulkitaan direktiivi niin, että kun ennen internetiin ladatun materiaalin laillisuus on ollut käyttäjän vastuulla, nyt se siirrettäisiin alustojen vastuulle. Artiklaa vastaan on käynnissä myös päättäjille suunnattu nettikampanja

Artiklassa todetaan, että "palveluiden tarjoajien, jotka tallentavat suuria määriä palveluiden käyttäjiensä verkkoon lataamia teoksia ja muuta aineistoa ja tarjoavat pääsyn niihin, on yhteistyössä oikeudenhaltijoiden kanssa toteutettava toimenpiteitä, jotta varmistetaan oikeudenhaltijoiden kanssa niiden teosten ja muun aineiston käytöstä tehtyjen sopimusten toimivuus tai estetään niiden palveluissa sellaisten teosten ja muun aineiston saanti, jotka oikeudenhaltijat ovat yhteistyössä palveluntarjoajien kanssa nimenneet".

Jotta ylläolevaa voitaisiin valvoa, artikla kehottaa käyttämään tehokasta sisällöntunnistustekniikkaa. Toisin sanoen alustojen on varmistettava, ettei tekijänoikeuslakeja loukkaava sisältö leviä niiden kautta.

Wired-lehden mukaan 13. artikla vaikuttaisi suoraan videomateriaalin, kuvien, musiikin, tekstin ja koodin leviämiseen internetissä. Erityisen huolissaan lehti on meemien eli internetissä villisti leviävien asioiden, useimmiten kuvien, videoiden ja tekstien, kohtalosta. Lehden mukaan on riskinä, että 13. artiklan myötä yksi internetin tavallisimmista ja tyypillisimmistä ilmiöistä kiellettäisiin kokonaan.

– Järjestelmä kohtelee ilmaisun rajoittamista valitettavana, mutta välttämättömänä uhrina tekijänoikeuksien suojelemisessa. Automatisoidut järjestelmät eivät pysty erottamaan kommentteja, kritiikkiä ja parodiaa silkasta kopioinnista, eivätkä alustat pysty palkkaamaan tarpeeksi työvoimaa tarkistamaan jokaista tapausta tekijänoikeuslakien rikkomisen varalta, sanoo nettiaktivisti ja kirjoittaja Cory Doctorow Wired-lehdelle.

Doctorow'n mukaan on mahdollista, että automaattisia sisällöntarkistajia käytettäisiin tulevaisuudessa myös perusteettomien tekijänoikeusvaatimusten tekemiseksi, esimerkiksi nettihäirinnässä tai keskustelun vaientamiseksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut