Golfkenttäkohu paisuu: Laittomista maakuormista paljastui lyijyä, arseenia ja öljyä – tältä kentällä näyttää nyt

TUTKINTA Kaupunki myöntää, että golfkenttäsotkussa valvonta petti useassa eri kohdassa

Vantaan Golfpuisto Oy:n toimitusjohtaja Ville Nurmi harmittelee, ettei kaupunki ole ymmärtänyt kentän rakentamiseen liittyviä ideoita. Takana näkyviä pengerryksiä on ihmetelty, mutta niiden päälle tulee range, jota golfaajat kiertävät alempana. Tiina Örn

Tiina Örn

Kenen olisi pitänyt valvoa, ettei kohutulle golfkentälle Vantaan Petikkoon tuoda tolkuttomia määriä maa-ainesta, ja ettei alueelle tuoda pilaantunutta maata?

Vantaan golfkenttäsotku nostaa esiin nyt kysyksiä valvontavastuusta. Näkökulmia on liki yhtä monta kuin riidan osallisiakin.

Riidatonta on vain se, että kentän rakentamisen yhteydessä alueelle on tuotu 1,8 miljoonaa kuutiota eli noin 150 000 kuorma-autollista ylijäämämaata rakennustyömailta.

Vantaan kaupunki teki viime viikolla poliisille tutkintapyynnön Vantaan Golfpuiston ja golfkenttää urakoivan yrityksen toimista. Kaupunki arvioi, että maan vastaanottamisesta on saatu merkittävää taloudellista hyötyä. Vastaavan maan läjittämisestä kaupungin viralliselle läjitysalueelle olisi veloitettu vastaanottomaksuja 6,8 miljoonaa euroa.

Tutkintapyynnönohessa poliisille toimitetusta tarkastuskertomuksesta selviää, että maa-aineksesta on löytynyt rakennusjätteen lisäksi kelpoisuusehdot ylittäviä pitoisuuksia haitta-aineita: arseenia, lyijyä, PAH-yhdisteitä ja öljyä.

Alueen vastaanottokriteerit ylittäviä eriä oli yhteensä kahdeksassa prosentissa näytteitä.

– Jos näytteitä olisi otettu aina eri kuormista, tarkoittaa se sitä, että kynnysarvon ylittäviä maa-aineseriä on ollut 12 000 kuormassa. Osa näistä maista on jäänyt alueen täyttökerroksiin, raportissa todetaan.

Kenttäärakennuttavan Vantaan Golfpuisto Oy:n toimitusjohtajaVille Nurmiihmettelee, miksei rakennustöiden aikainen valvonta ole kaupungilla toiminut.

– Olemme toimittaneet raportit kaupungille, mutta ne eivät ole koskaan kulkeutuneet ympäristökeskukseen. Kaupungilla on ollut vakavia katkoksia tiedonkulussa, lataa Nurmi.

Valvonta pettimuun muassa siinä, että jo ennen näytteenoton aloittamista alueelle on tuotu maata noin 700 000 kuutiota eli 40 prosenttia sinne läjitetystä maasta.

Myös kaupunki antaa tarkastusraportissa pyyhkeitä sisäiselle tiedonkululle. Näytteet ottanut konsultti on kyllä toimittanut kaupungille kuukausiraportit, mutta kaupungilla ei ole ryhdytty niiden johdosta mihinkään toimiin.

Näytteenotot tilannut geotekniikka on ollut siinä luulossa, että konsultti ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin, jos alueelta löytyy maata, jossa haitta-ainepitoisuudet ylittävät raja-arvot.

– Kuukausiraportteihin ei ole kaupungilla tutustuttu käytännössä lainkaan. Ei vaikka alueelle on toistuvasti ajettu maita, joissa on ollut kynnysarvon ylittäviä pitoisuuksia haitta-aineita.

Uudenmaanympäristötekniikan kuukausiraportteja valvonnasta ole myöskään toimitettu kaupungin ympäristökeskukseen, rakennusvalvontaan eikä asumisen ja rakentamisen tuloalueelle.

– Ympäristökeskuksen näkemyksen mukaan, mikäli he olisivat saaneet kuukausiraportit itselleen, ympäristökeskus olisi jo ensimmäisten kuukausiraporttien perusteella ilmoittanut toimijoille, että heidän tulisi hakea läjittämiseen ympäristölupaa, todetaan raportissa.

Eikä itsekritiikki lopu siihen. Rakennusvalvonnan rakennustekninen yksikkö ei ole raportin mukaan riittävällä tavalla varmistanut, että golfpuiston rakennushanke toteutetaan hyväksyttyjen pääpiirustusten mukaisesti. Maininta liittyy kentällä tehtyyn uoman siirtoon, joka on mahdollistanut merkittävästi suuremmat maanläjitykset alueelle.

Rakennusvalvonnasta vastataan, että sille kuuluu vain luvan myöntäminen, ja vastuu hankkeen loppuunsaattamisesta kuuluu luvan saajalle ja valvonta kaupungin muille tulosalueille.

Jotain onopittu.

Raportissa määrätään, että vastaisuudessa kaupungin näkökulmasta ympäristövaikutuksiltaan suurissa hankkeissa tulee olla seurantaryhmä, jonka vastuulla on hankkeen asianmukainen läpivienti kaupungin puolelta.

– Tiedonkulkua eri tulosalueiden välillä tulee kehittää ja tiivistää. Näin vältytään tietokatkoksilta, väärinymmärryksiltä , niin kuin Golfpuisto-hankkeen osalta näyttää nyt osin käyneen.

Osa sotkusta on jokaatunut veronmaksajien syliin. Hankkeen valvonnan kustannukset ovat tähän mennessä olleet jo noin 83 000 euroa. Valvonnan kokonaiskustannukset tulevat olemaan yli 100 000 euroa. Summa on suurempi, kuin mitä kaupunki on tähän mennessä saanut alueelta maanvuokratuloja.

Raportistaselviää lisäksi se, että Vantaan Golfpuisto Oy:llä on ollut vaikeuksia maksaa maasta sovittua vuokraa kaupungille. Vuokria oli tämän vuoden huhtikuussa maksamatta noin 43 000 euroa. Vuoden 2017 alkupuoliskolla maksamatta jääneistä vuokrista tehty maksusuunnitelma on rauennut.

– Pyrimme maksamaan rästissä olevat vuokrat kaupungin antamaan määräaikaan mennessä eli heinäkuussa 2018, lupaa toimitusjohtaja Nurmi.

Vantaan Golfpuisto Oy:nkonkurssiriski on Suomen Asiakastieto Oy:n raportin mukana luokiteltu erittäin suureksi.

Tarkastusraportti listaa riskejä. Yksi niistä on se, ettei toimija pysty saattamaan golfkentän rakentamista loppuun ja että maa joudutaan suurin taloudellisin panostuksin laittamaan alkuperäiseen kuntoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 2. Työmaa sotkee Triplan liikennettä – kävelyputken korjaus kestää lokakuulle
 3. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 6. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 7. Moottoripyöräilijä pakeni poliisia Espoossa hurjaa vauhtia, kunnes kaatui ja pyörä syttyi tuleen
 8. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. T24: Viro menetti alkuvuonna 200 000 turistia koronakriisin takia
 12. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 13. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa
 14. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 15. Koronakevään puutarhatöistä ja varastojen siivouksista ennätyksellinen ruuhka Sortti-asemille – kävijämäärä joudutaan rajoittamaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 3. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 4. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 7. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 8. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 9. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 12. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 13. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 14. Kristillisten Mika Ebeling kannattaa vaihtoehtoista tapaa koronan nujertamisessa – "Tätä mahdollisuutta ei pidä jättää käyttämättä"
 15. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.