Uskoisitko? Kerrostalo valmistuu kerros per viikko -vauhdilla – "Missään vaiheessa ei olla sään armoilla"

RAKENTAMINEN Puu- ja kerrostalorakentaminen on yhdistelmä, joka on tuonut isoja ongelmia muun muassa Helsingin Jätkäsaaressa. Kirkkonummen uudiskohteessa rakentaja aikoo tehdä laadukasta jälkeä nopeasti.

Paavo Rantalainen

Puukerrostalorakentamisen ongelmat ovat puhuttaneetHelsingissä, kun Jätkäsaaren uuden Wood City -puukerrostaloalueen taloissa ilmeni viime vuonna kosteuteen liittyviä ongelmia ja puuelementtien liitoskohdista löytyimikrobivaurioita.

Kirkkonummelle piakkoin rakennettavan puukerrostalon taustavoimat aikovat välttää virheet, ja tehdä valmista jälkeä vieläpä nopeasti.

Kirkkonummen ensimmäinen puukerrostalo on juuri saanut rakennusluvan ja urakoitsija lupaa, että asukkaat pääsevät muuttamaan taloon vielä tänä vuonna.

Puusta rakennettava 19 asunnon talo tulee Sundsbergiin. Talon rakentava ATE Oy kertoo, että talo on myös Suomen ensimmäinen omistusasuntopuukerrostalo.

Tällaista rakentamistahtia on Suomessa harvoin nähty. Miten se on laadukkaasti mahdollista?

− Rakentaminen on nopeaa, koska massiivipuumoduulit toteutetaan Alavuden tehtaallamme ja talo kootaan perustusten päälle noin viikko ja kerros -tahtia kuivan kelin aikana, kertoo toimitusjohtajaJari Pajala.

Myös Helsingin Wood Cityssä monikerroksisia massiivipuurakennuksia rakennettiinesivalmistetuista elementeistä. Samaan aikaan rakennustyömaan kosteudenhallinta kuitenkin petti pahasti ja vettä pääsi satamaan suoraan rakenteisiin.

Kirkkonummella rakentaja korostaa moduulien tuotannossa ja asentamisessa rakentamisen kuivaketjua. Rakentaminen tapahtuu sateelta ja kosteudelta suojassa koko rakentamisen ajan.

− Kestävän ja vastuullisen rakentamisen perusedellytys on varmistaa, etteivät rakenteet pääse kastumaan. Moduulirakentamisen etuna on nimenomaan se, että rakentamista ei missään vaiheessa tarvitse tehdä sään armoilla, sanoo Pajala.

Puukerrostaloasuminen on kasvattanut suosiotaan nopeasti. Siihen on ATE Oy:n mielestä syynä asiakkaiden lisääntyvän ympäristötietoisuus.

− Asiakkaita kiinnostaa yhä enemmän rakentamisen ympäristövaikutukset, hiilijalanjälki ja mahdollisimman luonnonmukaiset rakennusmateriaalit. Silti hinta on yhä tärkeä asunnon valintakriteeri.

− Hinta on saatu kilpailukykyiseksi hyödyntämällä CLT:n hyviä ominaisuuksia ja yksinkertaistamalla suunnittelua kuitenkin niin, että palo- ja äänitekniikan vaatimukset otetaan huomioon, toteaa Pajala.

Puukerrostalon suunnittelusta on vastannut moduulirakentamisen uranuurtaja professoriMarkku Hedman

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.