Leipäjonon kävijöiden tulot syyniin Helsingissä – näin diakonijohtaja vastaa syytteisiin "köyhäinrekisteristä"

Ruokajonoista tahdotaan eroon. Perinteinen kassijakelu on kuitenkin jatkumassa vastaisuudessakin. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Tero Vähämäki

Vähävaraisille tarkoitetut ruokajonot ovat päässeet venähtämään viime vuosina pahimmillaan useiden satojen metrien pituisiksi. Keskustelua on aiheuttanut myös se, ettei ruuan päätymistä sitä tarvitseville ole voitu kontrolloida. Ruokatrokarit ja hyvätuloiset ovat päässeet nauttimaan ilmaisista antimista apua tarvitsevien tavoin.

Helsingin kaupunki selvitti vuoden alussa keinoja jonojen lyhentämiseen ja väärinkäytösten kitkemiseen.

Kaupunki päätyi yhdessä Helsingin seurakuntayhtymän ja Diakonissalaitoksen kanssa uuteen ruoka-avun malliin, joka toisi perinteisen kassijakelun rinnalle yhteisruokailuja.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Talentia-lehden mukaan apua tarvitsemattomista jonottajista pyritään hankkiutumaan eroon lopettamalla ruuan jakaminen anonyymisti. Mallin mukaan kaikki avustusta hakevat haastatellaan ja rekisteröidään.

Rekisteröinti on jo ehtinyt aiheuttaa kohun. Sitä kutsutaan "köyhäin rekisteriksi" ja sen toteutuskelpoisuutta kyseenalaistetaan keskustelupalstoilla.

Suunnitteluryhmää johtava Diakonissalaitoksen diakoniajohtaja Matti Helin kertoo, että rekisterillä halutaan tasapuolistaa avun määrää.

– Tilanne on esimerkiksi Helsingissä se, että kuka tahansa voi saada kuutena päivänä viikossa ilmaisen lämpimän ruuan. Osa menee sellaisille, jotka eivät välttämättä tarvitse apua. Samaan aikaan köyhät lapsiperheet saavat saman verran kuin yksin elävät.

Hänen mukaansa tavoitteena on jatkossakin jakaa ruokaa apua tarvitseville. Tulorajoja tai muitakaan tarkkoja kriteerejä ei ole tulossa.

– Kun on avuntarve, ruokaa jaetaan. Emme halunneet mitään tarkkoja kriteereitä avunsaajille, vaan prosessi pidetään mahdollisimman kevyenä. Samalla saamme mahdollisuuden tarkistaa, saako avunhakija kaikkia muita hänen ansaitsemiaan tukia.

Helin kertoo myös yhteisruokailuista heränneen huolen olevan turha. Esimerkiksi asukastiloissa järjestettävät yhteiset ruokailut lisäisivät yhteisöllisyyttä ja vähentäisivät yksinäisyyttä. Perinteinen kassijakelu tulee kuitenkin jatkumaan myös tulevaisuudessa.

– Ruokajakelu saapui tänne jo 90-luvun laman aikaan, eikä ole sen jälkeen kehittynyt. Ruokailun problematiikka ei kuitenkaan ole pelkästään pienituloisissa: on myös muita elämänhallinnan vaikeuksia, kuten yksinäisyys. Yhteisruokailulla voitaisiin helpottaa myös tätä ongelmaa. Ruuan jakaminen ei kuitenkaan lopu, vaan sitä saisi jatkossa jopa nopeammin ja ilman jonottamista.

Massiivisiksi venyneet ruokajonot ovat puhuttaneet jatkuvasti viime vuosina. Helsingin Uutiset kertoi vuonna 2015, kuinka Myllypuronjono ulottuu jopa naapurilähiöön

Jonon ohittaminen autolla kesti minuutin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.