Iiro Ristola on kesäteatterin karhea sankaripeikko – "Röllin on pysyttävä Röllinä"

– Kautta likaisten varpaitteni, mikä kumma tuokin nyt sitten on, Rölli ihmettelee tuttuun tyyliinsä. Iiro Ristola on saanut kesäksi hiukan fyllin- kiä vyötärön-seudulleen. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Hakunilassa 32 vuotta sitten syntynyt Iiro Ristola on Tikkurilan Teatterin kasvatteja, jolle Rölli oli lapsuudessa yksi ehdottomista suosikkisankareista.

– Olen aina ollut jotenkin kiinnostunut vähän kummallisista tyypeistä enemminkin kuin kovin kiillotetuista sankareista, Ristola toteaa roolistaan pulleavatsaisena satuhahmona.

Niin suuri vetovoima oli ujolla, hölmöilevällä, kaiken maailman kummallisuuksia ihmettelevällä ja välillä vähän kärttyiselläkin Röllillä, että Ristola pyörsi periaatteensa pitää kesällä vapaata ja pysyä poissa kesäteatteriestradeilta.

– 15 vuotta on ollut väliä. Sitä ennen ehdin touhuta Påkaksessa Vaahteramäen Eemelinä ja Kiljusen herrasväessä.

Näyttelijä nimeääRölli ja hirmuisia kertomuksia -elokuvan yhdeksi suurista suosikeistaan.

– Vanhoissa Rölleissä viehättivät erityisesti Röllin hassut aatokset kaikenlaisista asioista ja se erikoinen kulma, jolla se pohdiskelee ihmisten maailmaa. Uudemmissa leffoissa tätä on jonkin verran jätetty pois, kun on lähdetty tekemään puhtaammin fantasiakertomusta, jossa Röllimetsä ei enää ole lähimetsä, vaan laajempi fantasiamaailma.

Allu Tuppuraisen luoma hahmo lähti kasvuun kuunnelmista ja lastenlauluista ja sai oman tv-sarjan vuonna 1986.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin suomalaiset valitsivat Röllin kaikkien aikojen Satusuomalaiseksi Ylen järjestämässä äänestyksessä.

Se ohitti muun muassa Väinämöisen, Muumipeikon, Uuno Turhapuron ja Antero Rokan.

Näyttelijän työlle hahmo luo tunnistettavuudessaan tietyt raamit.

– Röllinhän on pysyttävä Röllinä, joten imitaatiotakin on otettava mukaan, vaikka toki annan rooliin jotain itsestänikin. Ehkä tuttuuden vuoksi tekeminen on tuntunut yllättävänkin helpolta ja luontevalta, Ristola pohtii.

–  Ja koska Rölli on ollut lapsuudessa suosikki, sitä tuli jo pienenä matkittua ja vähän kuin tiedostamatta treenattua, hän jatkaa.

–  Haastavinta on ehkä näytelmän liikunnallinen puoli. Röllillä on aika paljon vaatetusta ja pikkuisen tuota massaa, joten touhutessa tulee kyllä lämmin ja kunto kohoaa.

Lomasta tinkiminen ei kaduta.

–  Kun on esittänyt aika paljon draamaa ja vakavahenkisiä näytelmiä, on kiva tehdä tällaista puhdasta hyväntuulen meininkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.