"Alueesta on tulossa liikennehelvetti" – Jätkäsaaressa ajetaan kävelijät ahtaalle

JÄTKÄSAARI Kävelijöiden kaistat muuttuvat Jätkäsaaressa huonommiksi, myöntää liikenneinsinööri. Sataman autoliikenne halutaan saada nykyistä sujuvammaksi.

– Hurjalta kuulostaa, että kevyen liikenteen väylät täällä kapenisivat. En tiedä mistä katuja voi enää kaventaa, kun alue on sumppu jo nyt, sanoo Tyynenmerenkadulla kävelevä ruoholahtelainen Carmen Villman. Vieressä Justus,4, Tiitus, 8, sekä Ella-koira. Sanna Jompero

toimitus

Aina jalankulkijoiden olosuhteet eivät parane, vaikka autoilun vähentämistä Helsingissä suositaan. Näin on käymässä Jätkäsaaressa.

Jätkäsaareen johtavan pääkadun, Jätkäsaarenlaiturin, kävelytietä ollaan kaventamassa autoilun tieltä. Kapeimmillaan jalkakäytävä tulee olemaan 1,7 metriä, kun jalkakäytävän normaali leveys on 2,5 metriä. Jätkäsaarenlaituri sijaitsee Mechelininkadun ja Tyynenmerenkadun välissä.

– Kadulle täytyy asentaa lastenvaunuvalot, koska kahdet vaunut eivät pysty enää kohtaamaan toisiaan, lohkaisee aktiivisena pyöräilijänä, kävelijänä ja joukkoliikennemiehenä tunnettu kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Osmo Soininvaara (vihr.).

Soininvaara on jo aiemmin ilmaissut huolensa Jätkäsaaressa tehdyistä liikennemuutoksista, sataman kasvavasta liikenteestä, näiden yhdistymisestä uuteen asuinalueeseen sekä ehdottanut raskaan liikenteen siirtämistä edes osittain Vuosaareen.

– Uudistuksia on vaikka kuinka monta peräkkäin. Jossain vaiheessa se on lopetettava. Sataman liikenne ja väkiluku kasvavat olennaisesti. Alueesta on tulossa hirveä liikennehelvetti.

Jalankulkijoiden kävelytila on kapenemassa, koska Jätkäsaarenlaiturin kolmikaistaisen ajotien osuutta tullaan pidentämään. Tarkoitus on tuoda enemmän jonotustilaa Mechelininkadun suuntaan, minne liikenne keskustasta poispäin pitkälti suuntautuu.

Kaistan pidentäminen pohjautuu vuonna 2015 laadittuun Länsisataman liikenneratkaisuvaihtoehtojen arviointi -selvitykseen. Sataman autoliikenne halutaan saada nykyistä sujuvammaksi.

Alueesta on tulossa hirveä liikennehelvetti."

Kaupungin liikenneinsinööri Teemu Vuohtoniemi myöntää, etteivät uudet suunnitelmat paranna kävelijöiden asemaa – alkujaan autottomaksi suunnitellussa Jätkäsaaressa.

– Kävelijöiden olosuhteet eivät muutu tämän suunnitelman myötä paremmiksi. Jätkäsaarenlaiturin sillan peruskorjaus on kuitenkin ajoitettu tällä hetkellä vuodelle 2022. Tämän peruskorjauksen yhteydessä Jätkäsaarenlaituria on mahdollista leventää ja jalankulun tila palauttaa nykyiseen leveyteensä.

Kävelijöiden olosuhteet eivät muutu tämän suunnitelman myötä paremmiksi."

Vihreät teki kaupungin suunnitelmista palautusehdotuksen, joka kaatui tällä viikolla lautakunnassa äänin 7–6.

Suunnitelmista virisi vilkas keskustelu alkuviikolla myös sosiaalisessa mediassa, kun lautakunnan puheenjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.) otti palautusehdotuksen kaatumiseen kantaa.

– Alueen asukkaiden mielipidettä ei valmistelussa kuultu lainkaan. Ei ihme, että Jätkäsaaresta tuli paljon palautetta, jossa toivottiin, että asukkaiden tarpeet paremmin huomioiva suunnitelma voitaisiin vielä tehdä, Sinnemäki kirjoittaa.

Asukkaat kokosivat ennen lautakunnan kokousta lähes sadan jätkäsaarelaisen allekirjoittaman vetoomuksen siitä, ettei asukkaita ole kuultu suunnittelussa.

Vetoomuksessa todettiin, että Jätkäsaarenlaituri on keskeinen kävelyreitti kaupungin omankin materiaalin mukaan. Kaupunki puolestaan perustelee vuorovaikuttamattomuutta asukkaiden kanssa toteamalla, että suunnitelman liikenteelliset vaikutukset ovat vähäisiä.

Muutoksia on luvassa jatkossakin arkeen Jätkäsaaressa.

– Tämä ei pääty tähän. Ysi (ratikka) menee nyt suoraan satamaan. Suunnitteilla on, että se laitetaan kiertämään Ruoholahden metroaseman kautta. Matka pitenisi useita minuutteja, Soininvaara sanoo.

Muutoksia tulevina vuosina

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi alkuviikolla jatkosuunnittelun pohjaksi Jätkäsaarenlaiturin liikennesuunnitelmat.

Muutokset tarkoittavat kävelijöille nykyistä huonompia olosuhteita.

Vihreät teki asiasta palautusehdotuksen, joka kaatui äänestyksen jälkeen lukemin 7–6.

Ehdotuksessa toivottiin raskaan liikenteen painopisteen siirtämistä enemmän Vuosaareen, laivamatkustajien houkuttelua paikalle autojen sijaan joukkoliikennevälineillä ja tiiviimpää vuorovaikutusta alueen asukkaiden kanssa.

Asian uudelleen valmistelua vastustivat sdp, kokoomus ja perussuomalaiset.

Kaupunki valmistelee suunnitelmat tämän vuoden aikana.

Muutokset on mahdollista toteuttaa vuosina 2019–2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 8. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.