Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumeiden piikitykseen aiotaan osoittaa oma tila Helsingissä – Malmin Kelan vessan kaltaisista tilanteista halutaan eroon

Helsinkiin on ehdotettu turvallista huumeidenkäyttäjille suunnattua käyttötilaa, jossa he voivat piikittää omia huumeitaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa lausunnon asiaan ensi tiistaina.

Piikitystilasta on virinnyt keskustelua sen jälkeen, kun esimerkiksi Malmin Kelan vessat ontoistuvasti jouduttu sulkemaan huumeidenkäytön takia. Malmilla Kelanwc:ssä kävi piikittämässä peräkkäin jopa useampi henkilö, käytetyt neulat olivat riski muille asiakkaille, ja huumeita käyttäneet hermostuivat, kun heidän vuoronumeronsa meni ohi. Uutisen jälkeen muun muassa Helsingin Uutisten Lukijan areenassa vaadittiin käyttäjille omaa pistostilaa.

Nyt lautakunnan lausunnossa ehdotetaan, että Helsingissä selvitetään tämän vuoden aikana mahdollisuudet kokeilla huumeriippuvaisille tarkoitettua valvottua pistotilaa.

Pilotin suunnittelu ja seuranta toteutettaisiin yhteistyössä kaupungin muiden toimialojen, poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Helsingissä on viisi suonensisäisiä huumeita käyttäville tarkoitettua terveys- ja sosiaalineuvontapistettä.

Kaksi näistä toimii matalan kynnyksen päivätoimintayksikön yhteydessä. Liikkuvat työryhmät ja vertaistoimijat tarjoavat kaupungilla huumeriippuvaisille neuvontaa ja vaihtavat puhtaita pistovälineitä.

Lisäksi Helsingissä on hiv-positiivisille huumeidenkäyttäjille tarkoitettu päiväkeskus, jossa on tarjolla sosiaali- ja terveyspalveluja sekä mahdollisuus vaihtaa käytettyjä ruiskuja ja neuloja puhtaisiin.

Varsinaista piikitykseen tarkoitettua tilaa ei aiemmin ole ollut. Ulkomailla vastaavia tiloja on noin 100 ja niiden on todettu vähentävät huumeisiin liittyviä haittoja.Valvotussa tilassa myös veriteitse tarttuvien tautien ja yliannostusten riski vähenee, minkä lisäksi ne voivat toimia väylänä muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin.