Jopa 400 000 kodin televisio uhkaa pimentyä – "Ei ole mitään tietoa, pystynkö katsomaan televisiota uudella tekniikalla"

31.3.2020 jälkeen antenni-tv-verkon kanavat lakkaavat näkymästä, mikäli televisiossa tai digiboksissa ei ole DVB-T2-viritintä.

Tomi Nikunen (vas.) esittelee Sari Salmiselle televisioita Vantaan Jumbon Prismassa. Toni Degerlund

Toni Degerlund

Televisioiden tekniikka on edennyt vauhdikkaasti, ja tavallisen kuluttajan on välillä haastavaa pysyä muutoksessa mukana. Uuden tv:n ostaminen on edessä, jos nykyisessä vastaanottimessa ei ole DVB-T2-viritintä DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset ja runsaamman kanavatarjonnan. Vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa.

Pääsääntöisesti kaikissa nykyisin myytävissä televisioissa on DVB-T2-viritin.

– Kaikki myytävät tuotteemme ovat tätä uutta tekniikka tukevia, Vantaan Jumbon Prisman apulaismyyntipäällikkö Tomi Nikunen sanoo.

– Uskoisin, että 99-prosenttisesti kaikissa liikkeissä on sama tilanne.

– Pääsääntöisesti myydään jo uutta tekniikkaa.

Jos televisio tukee HD-lähetyksiä, niin vastaanotinta voi käyttää jatkossakin, jos väliin hankkii DVB-T2-virittimellisen digiboksin.

– Meiltä kysellään usein, tarvitseeko vanha televisio jonkin lisälaitteen. Ja jos tarvitsee, niin millaisen, Nikunen kertoo.

– Nykyisin saa sekä antenni- että kaapeliverkkoon digibokseja, jotka toimivat 2020 vuoden muutoksen jälkeen.

– 90-luvun putkitelevision osalta se ei onnistu. Televisiossa pitää olla HD-valmius.

Vantaan Jumbon Prismaan ostoksille tullut Sari Salminen on hankkinut televisionsa kolme vuotta sitten. Kaikki uusi tekniikka tuntuu hankalalta ymmärtää, eikä hän suoralta kädeltä ole varma, tukeeko televisio uutta tekniikkaa.

– Ei ole mitään tietoa, pystynkö katsomaan televisiota uudella tekniikalla, Salminen toteaa.

– Omassa televisiossani on teräväpiirto, ja se on niin sanottu älytelevisio.

Vaikka Sari Salmisella on melko tuore televisio kotonaan, niin parin vuoden sisällä saattaa olla jälleen edessä uuden hankkiminen. Salmisella on televisiolle muutamia kriteereitä.

– Teräväpiirtolähetys on itselleni tärkeää ja se, että televisio on mahdollisimman iso.

– Myös paino on tärkeää, jotta television saa tarvittaessa kiinnitettyä seinään.

Televisioista on tullut kodin multimediakeskuksia. Laitteet myös vanhentuvat nopeasti, koska uudet sovellukset eivät välttämättä toimi enää vanhemmissa malleissa.

– Rasittava ajatus, että viiden vuoden välein pitäisi vaihtaa televisio, Sari Salminen kommentoi.

– Itse toivoisin, että televisiostakin tulisi sellaisia, että se toimisi myös tietokoneena ja kaikki olisi samassa paketissa.

Vantaan Jumbon Prisman apulaismyyntipäällikkö Tomi Nikunen toteaa, että uusien laitteiden älyominaisuudet korostuvat entisestään tulevaisuudessa. Nykyisiin älytelevisioihin voi liittää Bluetooth-yhteyden kautta näppäimistön, jolloin televisiota voi käyttää tietokoneena. Sovelluskaupoista löytyy ohjelmia eri tarkoituksiin. Myös internetissä surffailu onnistuu television kautta nykyisilläkin laitteilla.

Tomi Nikusen mukaan laitteen valinnassa kannattaa huomioida sen koko suhteessa tilaan.

– LED-tekniikka on mahdollistanut sen, että isonkin television voi laittaa pieneen tilaan.

– On tärkeää, että televisio ei ole liian hallitseva.

– Jos haluaa liittää televisioon erilaisia laitteita, niin kannattaa myös varmistaa, että siinä on riittävästi liitäntöjä.

Suomessa testatut DVB-T2-vastaanottimet antennitalouksiin on mahdollista liikkeissä varustaa Antenna Ready HD-logolla. Viestintäviraston tuoreen selvityksen mukaan vain runsaat 10 prosenttia myymälöistä käyttää logoa lähes kaikkien myynnissä olevien televisioiden yhteydessä. Alueittain tarkasteltuna logon käyttö on vähäisintä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, jossa antennitalouksien suhteellinen osuuskin on pienempi. Jos ei ole varma, onko omassa televisiossa DVB-T2-valmiutta, niin asian voi tarkistaa myymälöissä tai internetissä osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

Muista nämä!

Tarkista nykyisen televisiosi toimivuus: www.toimiikotelkkarini2020.fi

Muista ainakin nämä asiat televisio-ostoksilla:

1. TARKISTA esimerkiksi isännöitsijältä, onko asuntosi antenniverkossa.

2. KYSY neuvoa myyjältä! Lain mukaan myyjällä on velvollisuus neuvoa laitteen ominaisuuksista.

3. VALITSE televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin. Antenna Ready HD -laite on varma valinta, koska se on Suomessa testattu.

Noin 1,2 miljoonaa tv-taloutta vastaanottaa lähetyksiä antenniverkon ja noin 1,3 miljoonaa kaapeliverkon välityksellä. TV-talouksia, joissa ei ole antenniverkon lisäksi muuta vastaanottomahdollisuutta (esim. IPTV), on arviolta noin 900 000.

DVB-T2 = Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla myös HD-lähetykset välitetään. Korvaa vähitellen sen rinnalla nyt käytetyn DVB-T-lähetystekniikan. Edellyttää toimiakseen DVB-T2-virittimen televisiovastaanottimessa tai digiboksissa.

HD = High-definition. Perinteistä televisiokuvaa huomattavasti tarkempi, teräväpiirtokuva.

SD = Standard-definition. Perustarkkuudella näytettävä televisiokuva.

Aiheeseen liittyvää

  1. Onko televisiossasi tämä tärkeä merkintä? Yli 400 000 kodin televisio pimenee alle 2 vuoden päästä
    13.6.2018 10:55

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut